Page 48 - Grønn Kunnskap 2020
P. 48

                 For den som skal etablere ei blomstereng for første gang, kan spørsmålene være mange. Hvor kan du så og hva skal du så? Og når det begynner å spire og gro – hva er blomster og hva er ugras?
Mange av plantene i blomsterenga stiller dårlig
i konkurransen mot rasktvoksende grasarter og ugrasplanter. Derfor bør man helst så blomstereng- frøene på tørr og mager sandholdig jord.
Planter som trives best under tørre forhold, som en solrik og grusholdig veikant, kan være blåklokke, engtjæreblom, tiriltunge, rødknapp, smørbukk og prestekrage. Dersom du har et moldrikt eller oppgjødsla område, anbefales rødkløver, fuglevikke, gjerdevikke, rød jonsokblom, karve, engsmelle og ryllik. Og så er det bare å vente tålmodig på det frodige resultatet.
Det kan ta mange år før det fulle potensialet i mang- foldet får utviklet seg i en blomstereng. Plant inn
eller etterså gjerne med flere arter etter hvert, så vil artsmangfoldet i enga gradvis øke.
Det er generelt lite arbeid med ei blomstereng sammenlignet med en gressplen. Enga slås oftest bare én gang i løpet av året, etter at plantene har satt frø. La graset tørke på bakken til frøene drysser av. Så fjernes høyet for å unngå uønska næringstilførsel.
For å lykkes med ei frodig blomstereng, er det viktig å bruke regionalt tilpassede frøblandinger. Impor- terte frøblandinger kan inneholde arter som vi ikke ønsker i norsk flora. Forskerne råder oss derfor til
å unngå importerte blomsterengblandinger, og jobber stadig med å tilby regionale alternativer. Regionale frøblandinger med ville norske markblom- ster er basert på innsamlinger ved NIBIOs stasjoner rundt om i landet.
Foto: Ellen Svalheim
 Blomstereng og regionale frøblandinger
Stadig flere offentlige etater og private hageeiere bytter ut den kortklipte gressplenen med ei fargerik blomstereng. Men å etablere ei blomstereng er ikke nødvendigvis så enkelt. Nå gir forskerne råd med regionale tilpasninger.
 Formål:
Samarbeid: Finansiering:
Kontakt:
Målet med frøproduksjonen på NIBIO Landvik, er å kunne tilby regionale frøblandinger fra ville naturengarter til bruk i ulike deler av landet.
Universitetet i Bergen, Norsk Landbruksrådgiving Viken
Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet, Agder Fylkeskommune, Fylkesmannen
i Rogaland, Vestland, Innlandet, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark
Forsker Ellen Johanne Svalheim. E-post: ellen.svalheim@nibio.no, mobil: 452 10 350. Divisjon for matproduksjon og samfunn
Seniorforsker Trygve S. Aamlid. E-post: trygve.aamlid@nibio.no, mobil: 905 28 378. Divisjon for miljø og naturressurser
  46













































































   46   47   48   49   50