Page 42 - Grønn Kunnskap 2024
P. 42
Foto: Anette Tjomsland Spilling
Hårete tiltakspakke for redusert matsvinn
I 2024 lanserte Matsvinnutvalget en rapport med tiltak som kan gi 75 prosent redusert
matsvinn innen 2030. De som kan gjøre mest er du og jeg: Privathusholdningene.
En tredel av all mat som produseres i verden blir
aldri spist av mennesker. I 2021 kastet vi i Norge
450 000 tonn med mat, og vi forbrukerne bidrar
med hele 48 prosent av det kartlagte matsvinnet.
Dette utgjør i overkant av 40 kilo per person til en
total verdi av rundt 12,5 milliarder kroner.
Matsvinnutvalget har anbefalt tiltak innen ti områder.
Følger vi dem kan vi redusere matsvinnet med
hele 75 prosent. Ifølge utvalget kan om lag halvparten
av reduksjonen oppnås i privathusholdningene,
mens dagligvarehandelen og matindustrien skal stå
for en femtedel reduksjon hver.
Ett hovedgrep er å innføre et aktsomhetskrav hvor
aktørene i verdikjeden for mat må offentliggjøre en
risikovurdering for hvor de bidrar til størst matsvinn
og iverksatte tiltak. Utvalget foreslår også å styrke
bransjeavtalen blant annet ved å invitere inn flere
offentlige aktører. Det er forslag om å innføre krav
for matindustri og grossister om å donere overskuddsmat
der det er hensiktsmessig. Andre grep
som utvalget anbefaler er krav til nedprising i dagligvarebutikkene,
samt tiltak knyttet til bevissthet og
kompetanseheving, datadeling og prognosering.
Verdikjeden for mat er kompleks, med tilsvarende
stor variasjon blant aktørene. Årsakene til aktørenes
matsvinn og hvilke tiltak som vil være mest effektive
for å redusere matsvinnet, vil derfor variere.
– Derfor er det viktig å ha grep som lar den enkelte
aktør velge og prioritere de beste tiltakene, samtidig
som det presser dem til å faktisk gjennomføre dem
og nå målet. Forslaget til innføring av et aktsomhetskrav
kombinert med en styrking av bransjeavtalen
er slik vi ser det tiltak som balanserer disse
avveiningene godt, avslutter Haug Simonhjell.
Formål: Samarbeid: Kontakt: Matsvinnutvalget ble nedsatt av Regjeringen og hadde i oppdrag å finne måter å redusere
Norges matsvinn med 50 prosent innen 2030. Dette skal møte FNs bærekraftsmål og redusere
CO2-utslippene med nærmere 1,5 millioner tonn.
Relevante forskningsinstitutt og organisasjoner som representerer hele verdikjeden for mat
Avdelingsleder/forskningssjef Hilde Haug Simonhjell, Divisjon for matproduksjon og samfunn.
E-post: hilde.simonhjell@nibio.no | Telefon: 951 68 445
40