Page 49 - Grønn Kunnskap 2024
P. 49
Foto: Anette Tjomsland Spilling
Utslippsfritt veksthus skal bli lønnsomt
På Jæren dyrker NIBIO Særheim tomater og agurker uten CO2-utslipp. Nå vil forskerne
øke tomatproduksjonen og redusere energibruken. Målet er at denne utslippsfrie
produksjonsmetoden skal bli lønnsom innen 2035.
Grønnsakene dyrkes i et lukket, CO2-nøytralt veksthus.
Veksthuset varmes opp av sola på dagtid og
overskuddsvarmen brukes til å varme opp vann.
Dette vannet holder veksthuset varmt om natta. Nye
LED-lys bidrar til varmeproduksjon og optimale
vekstforhold.
duksjonen
kan bli lønnsom. Volumet skal økes, kvaliteten
skal bli enda bedre, og elektrisitetsforbruket
skal ned.
Teknologi fra GreenCap Solutions AS fanger opp CO2
fra lufta utenfor og pumper den inn i veksthuset.
Dette gjør at lufta inne i veksthuset har tre ganger så
høyt CO2-innhold som lufta utenfor. Det er noe
CO2-utslipp fra veksthuset, men dette kompenseres
ved CO2-fangsten utenfor.
– Teknologien er unik, ikke bare i Norge, men i hele
verden. Veksthusnæringen kan kutte sine CO2-utslipp
med opptil 4 kg CO2 per kg produsert tomat,
forteller seniorforsker Michel Verheul.
– Mer stabilt høy CO2-konsentrasjon i veksthus vil gi
høyere avling og søtere tomater. Dessuten skal vi få
ned elektrisitetsforbruket ved å optimalisere klimaregulering
og utstyr, sier Verheul.
Forskerne vil undersøke hvordan systemet kan oppskaleres.
– Vi vil lage en analyse for oppskalering i Norge og
resten av verden, hvor vi beregner avlingsforventning,
energiforbruk og økonomisk kostnad. Målet er
et økonomisk, miljømessig og sosialt bærekraftig
produksjonssystem.
Investeringer, drift, elektrisitet og vedlikehold koster
foreløpig for mye til at produksjonen går med overskudd.
Nå skal forskerne undersøke hvordan proFormål: I prosjektet EFREE-Green, har forskerne en målsetting om å bidra til økt produksjon i utslippsfrie og
lønnsomme veksthus.
Samarbeid: GreenCap Solutions AS, BOM-Group, Lauvsnes Gartneri AS, Blu Electro AS, Norsk institutt for
bærekraftsforskning AS NORSUS, Universitetet i Stavanger
Finansiering: Norges forskningsråd
Kontakt: Seniorforsker Michel Verheul, Divisjon for matproduksjon og samfunn.
E-post: michel.verheul@nibio.no | Telefon: 934 08 525
47