Page 4 - Forskningsetikk 2-2021
P. 4
Saken jeg husker best
I år er det 20 år siden Magasinet Forskningsetikk kom ut for første gang, i april 2001. Siden da har det blitt publisert 76 utgaver, inkludert denne. Vi har spurt noen av magasinets lesere og skribenter om hvilken artikkel de husker best, og hvorfor.
TEKST ELIN FUGELSNES
Lise Ekern, tidligere redaktør i Forskningsetikk
«Forskning i konfliktsonen», Forskningsetikk nr. 2 2008
Dyr og natur engasjerer bredt, og er noe man kan bli nysgjerrig på selv om man jobber med for eksempel hjerte-kar-kirurgi. På den tida pågikk det en ganske opphetet debatt der flere hevdet at merking av ville dyr var uetisk og påførte dyrene lidelse. Jeg tok derfor med meg frilanser Siw Ellen Jacobsen på reportasjetur til Dalarna i Sverige for å skrive om Det skandinaviske bjørneprosjektet.
Vi overnattet på en forsknings- stasjon, og neste morgen var det ut på oppdrag. Forskerne skulle radio- merke bjørn ved å skyte med
bedøvelsespil fra helikopter. Det var
mye spenning i lufta. Forskerne måtte jobbe raskt, men samtidig unngå å stresse bjørnen.
For meg og Siw Ellen ble det et veldig interessant og uvanlig opp- drag. Resultatet ble en omfattende presentasjon av forskernes arbeid gjennom tekst og bilder, samtidig som vi løftet fram de problematiske sidene ved merkingen.
Martin Blindheim, seniorrådgiver i Helsedirektoratet
«Skaller fra Påskeøya skaper splid», Forskningsetikk nr. 3 2019
Jeg var på Påskeøya for mange år siden, og ble veldig fascinert av det jeg så der. Siden da har jeg fulgt diskusjonen om Thor Heyerdahls resultater og også nyere antropo- logisk forskning. Ei venninne tipset meg om at jeg måtte lese en artikkel i Magasinet Forsknings- etikk om utfordringer knyttet til skjeletter som Heyerdahl hadde tatt med fra Påskeøya.
Der kom det fram at det finnes et hodeskallemateriale ved Universi- tetet i Oslo som forskere ønsket å ta DNA-prøver av. Samtidig ønsket
urbefolkningen på
Påskeøya å få tilbake hodeskallene. Det er
en interessant konflikt mellom urbefolknin-
gens rettigheter på den
ene sida og på den andre sida vitenskapes rett til å forske og svare på spørsmål om fortida. Dette er ikke svart-hvitt.
4
FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2021