Page 4 - Hjerne Det! 1/2022
P. 4

 Når vi snakker om overlevelse, bruker vi ofte begrepet median i stedet for gjennomsnitt.
: Gjennomsnitt:Summenavhvorlengehverpersonoverlever,deltpåantall
personer. Hvis noen personer lever veldig lenge, trekker de opp gjennomsnit-
tet, og da virker det som om overlevelsen er bedre enn den er for de fleste. : Median:Hvisvisortereroverlevelsentilhverpersonistigenderekkefølge,
er median den midterste verdien. Det vil si at like mange personer har overlevelse lenger enn medianen som kortere enn den.
 Virus i det godes tjeneste
I TORBJØRN ØYGARD SKODVIN I ph.d. og lege i spesialisering i nevrokirurgi, Universitetssykehuset Nord-Norge
I to år med pandemi har verden forsøkt å rømme fra et virus. Men nettopp virus kan være en lovende behandling mot alvorlig hjernekreft hos barn.
Jeg forsket på dette viruset allerede for 15 år siden. Det er veldig spennende å se at det nå er med
i studier på pasienter, sier Dorota Goplen. Hun er overlege med doktor- grad, og har blant annet ansvar for hjernekreft og strålebehandling av barn ved Haukeland Universitets- sjukehus i Bergen. – Virus er en ny måte å angripe kreftceller på, og er ikke etablert for noen kreftformer i Norden ennå, forklarer Goplen.
Først ut er et annet virus som nylig har fått godkjenning for behandling av føflekkreft, som nå også testes
mot andre kreftformer.
Nesten uendret overlevelse av alvorlig hjernekreft
– Hjernekreft er et spennende, men utfordrende område, sier Goplen. Høygradige gliomer utgjør rundt ti prosent av hjernesvulster hos barn, og er ofte dødelig med et raskt forløp. Mellom 10 og 20 prosent av barna
FAKTABOKS 1. Gjennomsnitt og median (2).
overlever minst tre år med standard behandling. Men ved tilbakefall er median (overlevelse (se faktaboks 1) mindre enn seks måneder.
Overlevelsen er lite endret de siste 30 årene. Likevel skjer det vesentlig utvikling, særlig knyttet til hvordan de ulike svulstene grupperes. Molekyler som vises på overflaten av kreftcellene
– og noen på innsiden av cellene –
får stadig mer å si i disse gruppene. En bedre gruppering av svulstene betyr at behandlingen kan tilpasses mer. Derfor er håpet at grupperingen også etterfølges av bedre overlevelse.
Studie: Virus mot alvorlig hjernekreft hos barn
Virus er altså en behandlingsmåte som nå er under lupen. Våren 2021 publiserte New England Journal of
Medicine, som er et av verdens største medisinske tidsskrifter, en studie der
12 barn (7–18 år) deltok (1). For å bli med i studien måtte barna ha
svulster som vokste på tross av at de allerede hadde fått standard behand- ling med kirurgi, cellegift eller stråling. Dermed var dette en gruppe der flertallet hadde forventet levetid på mindre enn seks måneder.
Gjennom et mindre kirurgisk inngrep med såkalt stereotaktisk teknikk, lik den man bruker når man skal ta vevsprøver fra en nøyaktig lokalisasjon i hjernen, ble det gen- modifiserte viruset sprøytet direkte inn i svulsten. Dagen etter fikk halv- parten av barna i tillegg stråling mot svulstene sine.
Median overlevelse blant barna var nå doblet til litt mer enn 12 måneder. Da studien ble avsluttet etter 18 måneder var fortsatt fire av pasientene i live.
Trojansk hest som smugles inn til svulsten
Hvordan foregår behandlingen, og hva kan ha vært årsaken til den økte overlevelsen? Vanligvis skal immun- systemet i kroppen ta hånd om celler som ikke fungerer som de skal.
En viktig grunn til at kreftsvulster får vokse er at de går under radaren til immunsystemet og ikke blir oppdaget. Det er her viruset kommer inn.
Forskerne har modifisert viruset
slik at det ikke gir alvorlig sykdom,
og endret det slik at viruset spesielt
infiserer kreftcellene. Som en trojansk '
4  HJERNE DET : 1/2022

































































   2   3   4   5   6