Page 6 - Hjerne Det! 3/2021
P. 6

Ærefrykt for livet
– hvert liv teller like mye
I ROLF J. LEDAL J
 Legen, filosofen, musikeren, misjonæren og forskeren Albert Schweitzer var en av verdens største tenkere. Hans 90-årige liv har gitt oss mye lærdom, både innenfor etikk som fag og person- lig ansvar for å etterleve etikken.
FOTO: ROLF UNTERBERG/BUNDESARCHIV
Albert Schweitzer sto for sterke etiske prinsipper som at ethvert liv teller like mye og at vi skulle
ha ærefrykt for et hvert liv, og en hver del av livet – fysisk som åndelig. Når det gjelder medisinsk behandling er det uten tvil et område hvor etikken skal stå sterkt. Dessverre er det også økonomiske hensyn som må tas, noe som gjør det hele vanskeligere.
Under Arendalsuka ble det som ventet i år en del møter om person- tilpasset medisin, Nye metoder som system, sjeldne diagnoser og helsedata. En mengde gode møter med gode diskusjoner i panelene om det vanskeli- ge med det å skulle oppfyll landets borgere deres menneskerett – høyest oppnåelig fysisk og psykisk helse – sett opp mot legemiddelpriser, trygdesatser etc. Kompleksiteten innenfor dette om- rådet er så stor at det er vanskelig å
lage korrekte matematiske modeller. Derfor har vi heller ikke gode nok modeller for kostnader og innsparinger i andre budsjetter enn helsebudsjettet, når det gjelder kostbare behandlinger.
Dagens situasjon med en mengde nye legemidler, gjerne et tyvetalls nye
bare innenfor kreftområdet hvert år, mot tidligere års en til to nye legemidler hvert annet år, gjør det krevende for et hvert system som skal vurdere effekt opp mot kostnad når det gjelder legemidler og andre behandlinger. Systemer for metodevurderinger har ethvert land med offentlig finansiert helsetjeneste. Hvis ikke ender vi nok fort opp med priser som i USA hvor det er behandling for de rike og de med helseforsikringer, og de utenfor disse gruppene må håpe på at de kan bli tatt inn under et eller annet hjelpeprogram som finansierer behandlingen.
Flere faktorer i regnestykket
På vegne av fellesskapet skal de som sitter med ansvaret for å sikre oss best mulig behandling, også skjele til kostnadene. I dag er dessverre systemet altså slik at de ikke får et fullstendig bilde og kostnader og innsparinger går over flere budsjett- områder. En matematisk modell som i større grad vil ta høyde for å balansere kostnader og innsparinger er ikke enkelt å få på plass. Vanskeligheten
ved dette må derimot ikke være til hinder for at vi får bedre matematiske modeller med akseptabel grad av nøyaktighet i beregningene. Utover det rent bedriftsøkonomiske i spørs- målet, kommer også det etiske. Her har både legemiddelindustrien og helsebyråkratene et stort ansvar.
Når det hevdes fra legemiddelin- dustrien at det er naturlig å prise legemidler etter ikke bare kostnaden ved å utvikle og produsere selve legemiddelet, så skal det også tas inn en komponent basert på hvor store utgifter samfunnet spares for med dette legemiddelet. Dette er en holdning som vi som pasientforening på ingen måte kan støtte. Vi anerkjen- ner legemiddelindustriens rett til å sette priser fritt, og sørge for at deres aksjonærer også får sin avkastning,
Livet blir vanskeligere for oss når vi lever
for andre, men det
blir også rikere og lykkeligere.
ALBERT SCHWEITZER
Gjør noe for noen
hver dag uten å ta
deg betalt.
 Allment forstått er moral læren om kunsten
å lede menneskenes handlinger slik at de
frembringer den størst mulige sum av lykke.
   6  HJERNE DET : 3/2021
ALBERT SCHWEITZER
ALBERT SCHWEITZER







































































   4   5   6   7   8