Page 21 - Hjerne Det! 3/2022
P. 21

orsikring
astning av det offentlige?
som synkende. Også det unisone kravet fra pasienter og pårørende som ble kanalisert gjennom pasient oppropet.no i år viser at det er slutt på tålmodigheten. Folk flest ser ut til å mene at det viktigste området å prioritere er helse og omsorg, og at mange av oss også aksepterer å betale litt for å få tilgang til rask behandling. Når det i tillegg er mulig å få behand- ling som Nye metoder har sagt nei
til pga. kostnadene, så er det også en mulighet til å sikre seg et sterkere håp, om alvorlig sykdom skulle dukke opp.
Flere behandlings- muligheter i det private
Det er neppe misnøye med kvaliteten på det offentlige helsevesenet som er grunnen til at vi er så mange som velger å bruke penger på behandlings- forsikring. Det er nok mer frykten for at tilgangen på nye og andre behand- lingsmetoder er dårlig, og at kapasite- ten i helsevesenet gjør at vi blir stående så lang tid i kø at vi kan få sykdommen forverret. Mange av de legene som behandler oss gjennom behandlings- forsikringen er også avtalespesialister som behandler pasienter etter avtale med et regionalt helseforetak eller de er kanskje også ansatte ved et offentlig sykehus og har en liten ekstrajobb innenfor veggene på et privat sykehus/ klinikk. Kvaliteten er antageligvis nokså lik på behandlingen, men innenfor det private er gjerne den tilgjengelige verktøykassen større.
Det private behandlingstilbudet er altså ikke til fortrenging av det
offentlige tilbudet, men en ren avlastning av det og en utvidelse
av det i enkelte tilfeller. Vi kjenner ikke betalingsviljen i detalj hos det offentlige, men det er klart at der
er det langt mindre enn 5 000 000 kroner som er maksimalgrensen for et år. Prioriteringsforskriften gir klare (?) føringer for det offentlige tilbudet, mens forsikringspolisen gir føringene for behandlingsforsikringen. Jeg har derfor tatt kontakt med administre- rende direktør i If/Vertikal helse, som er en stor aktør innen behandlings- forsikringer i Norge, for å stille noen spørsmål om hva de og andre i samme bransje kan tilby sine kunder. If er Nordens største forsikringsselskap
og Vertikal Helse er Norges største private innkjøper av helsetjenester. spørsmål: Hvor mange av deres kunder er i løpet av året i kontakt med dere for å få helsehjelp?
svar: Vi hjelper om lag 60 000 pasienter hvert år, med utredning og behandling. Fysikalsk behandling står for om lag en tredel av sakene. spørsmål: Retten til behandling i utlandet er ikke så klar for norske pasienter i det offentlige helsevesenet. Som tilbyder av privat behandlings- forsikring har dere også en mulighet til å sende pasienter til utlandet.
Hvor stor andel av deres kunder har fått behandling i utlandet?
svar: Det er ingen stor andel, vi har veldig bra helsetjenester i Norge.
I noen tilfeller har vi ikke private tilbydere i Norge og pasienten velger å reise utenlands i stedet for å vente på offentlig behandling.
spørsmål: Hvordan stiller dere
dere til nye kunder som allerede har kjent sykdom? Vil en med allerede diagnostisert og behandlet hjerne- svulst kunne tegne behandlingsforsik- ring hos dere eller andre selskaper som tilbyr behandlingsforsikring? Eventuelt hvilke unntak vil det være
i dekningen?
svar: Prinsippet ved forsikring er jo at du ikke kan kjøpe dekning når huset alt er i brann. Likedan vil det være med sykdom. Lidelser og diagnoser som er kjent når man kjøper kan ikke vi hjelpe med, men nye ting som oppstår i forsikringsti- den kan man få hjelp til. Man kan alltid få kjøpe forsikring, men vil da ha reserverasjoner for det man har fra før. Forsikringen har verdi for det som kommer i framtiden – da vil vi kunne hjelpe med utreding og behandling inntil det offentlige tar over. spørsmål: Når en behandlings- metode er vurdert som ønskelig å benytte i Norge, men Sykehusinn- kjøp ikke har lykkes i å forhandle prisen langt nok ned så Beslutnings- forum sier nei, vil dere da dekke denne såfremt kostnaden ikke overstiger den avtalte summen i forsikringsvilkårene?
svar: Det kan vi gjøre i noen tilfeller. Men her er det viktig å si at det alltid er en individuell vurdering som vi gjør i samråd med spesialister på området.
Vi har i noen tilfeller valgt å dekke medisiner som er tilgjengelig i Norge, men som ikke er offentlig finansiert for den aktuelle krefttype eller sykdom. ◗
HJERNE DET " 3/2022 21 
 f
l











































































   19   20   21   22   23