Page 4 - Hjerne Det! 4/2022
P. 4

SPØRSMÅL TIL KULTUR- OG LIKESTILLINGSMINISTER
Anette Trettebergstuen
I ROLF J. LEDAL J
Under Frivillighet Norges arrangement i Arendal understreker Anete Tretebergstuen at hun er kultur- og likestillingsminis- ter, noe vi i Hjernesvulstforeningens seter pris på.
til å delta i samfunnslivet – på like vilkår og uten diskriminerende barrierer.
Jeg koordinerer regjeringas like- stillingspolitikk, så har det enkelte departement selv ansvar for å følge opp politikken for personer med funksjonsnedsettelse på sine om- råder. Det vet jeg at mine statsråds- kollegaer tar på alvor og jobber med hver dag. Hurdalsplattformen er vårt felles utgangspunkt for priorite- ringer på området.
Utenforskapet koster samfunnet store summer i tillegg til den menneskelige belastningen. Dette er imidlertid van- skelig å sette tall på, da det som tidlig- ere nevnt er et spredt ansvar for gruppen og det er en viss grad av
«silotenkning» innenfor den norske forvaltningen. Ved å ha denne silo- tenkningen, så mener vi at det ikke er mulig å få forståelse for de ressursene mennesker med nedsatt funksjons- evne faktisk besitter og kan stille til rådighet for det norske samfunnet. F.eks. kostnader til helse sees på uten å sammenholde disse med innsparing innenfor trygd, for å nevne noe.
Et annet område hvor det er naturlig
å se på konsekvensene av utenforskap er der hvor familien som sosialt system påvirkes av dette, og hvor det er stor fare for at utenforskapet vil kunne gå
i arv. Et slags regnskap over hva dette utgjør for den enkelte og samfunnet er noe som vi mener vil vise at det som
i stort betraktes som kostnader
i mange tilfeller er investeringer i mennesker som gir samfunnsmessig gevinst.
Har du som ansvarlig statsråd for området et slikt regnskap, og hvis ikke, vil du ta ansvar for at et slikt regnskap på tvers av «siloene» blir utarbeidet?
 Frivillighetsdelen av ditt departe- ment er også viktig, men for
oss så er det som omhandler
ivaretakelse av mennesker med ned- satt funksjonsevne vel så viktig. Dette er også områder som overlapper hver- andre for en stor del, frivilligheten har tilbud til mennesker med funksjons- nedsettelser som det offentlige ikke kan gi.
Som ansvarlig statsråd for disse områdene, har du et overordnet ansvar for noe som er spredd utover et stort antall departement og etater. Etter snart ett år i jobben som stats- råd, hva er det du selv mener er det viktigste du har fått på plass for mennesker med nedsatt funksjons- evne, og hvilke saker er det som ligger uløste på ditt bord?
SVAR: Personer med funksjonsned- settelse er en gruppe som utsettes for diskriminering på mange om- råder i livet, og som har behov for et sterkt og godt rettslig vern. Derfor er jeg glad for at vi nå har gått videre i arbeidet med å inkorporere CRPD i norsk lov. 4. november kom vi også med en stortingsmelding om rettig- hetene til mennesker med utvik- lingshemming. Jeg er fornøyd med at vi i stramme budsjettider opprett- holder viktige tilskuddsordninger
til å støtte drift og aktiviteter for organisasjoner på dette viktige området.
Barne-, ungdoms- og familiedirekto- ratet (Bufdir) er fagdirektoratet som har fått ansvar for å følge opp levekå-
rene for oss og andre som har funk- sjonsnedsettelser. Bufdir er et direkto- rat som ligger under Barne- og familie- departementet. I tillegg er det også ansvaret for viktige oppgaver lagt til Helse- og omsorgsdepartementet
og Arbeids- og sosialdepartementet. De som har ansvaret for å sikre at hjernesvulstpasienter og andre kro-_ nisk syke får innfridd sine rettigheter og gis best mulig tilbud, er således spredd og ikke så enkelt å se i sam- menheng. Til tross for de begrensnin- ger som sykdom og behandling gir for livet, er det mange med hjernesvulst- diagnoser som ønsker å være en del av arbeidslivet. Funksjonsnedsettelsene gjør at mennesker blir funksjonshem- met i møte med samfunnet.
Hvordan jobber du som statsråd for
å gjøre dine kolleger i andre departe- ment bedre i stand til å ivareta sine oppgaver med å sikre mennesker med funksjonsnedsettelser de samme mulighetene til f.eks. å delta i arbeids- livet og leve sine liv best mulig?
SVAR: Vi vet at personer med funk- sjonsnedsettelser har utfordringer med å gjennomføre utdanning, noen faller utafor arbeidslivet, og noen møter hindringer for deltakelse i kultur- og idrettsliv. Altfor mange blir også utsatt for mobbing og trakassering. Dette rammer enkelt- personer, men er også et demokra- tisk problem og en stor utfordring for hele samfunnet. Mennesker med funksjonsnedsettelser skal ha de samme muligheter som alle andre
   4  HJERNE DET :4/2022








































































   2   3   4   5   6