Page 9 - Hjerne Det! 4/2024
P. 9
Kunstig intelligens
Det forskes også på bruk av kunstig intelligens (KI). KI er allerede integrert i mange MR- maskiner og kan gi bilder av bedre kvalitet med redusert tidsbruk.
På samme måte kan KI kanskje
regne seg fram til bilder der en redusert kontrastdose oppleves som en normal dose. Foreløpig er dette på forskningsstadiet og man må være trygg på at metoden virker før man setter den ut i praksis.
Mange opplever ventetiden fra MR til svar er unødvendig lang
Selv om det vanligvis går ut et raskt svar ved førstegangs utredning med MR, så varierer tidspunktet på tilbake- melding mer ved kontrollundersøkel- ser. Ved rutinemessige kontroller ligger det i sakens natur at graden av hast ikke er like stor som ved akutte symptomer eller i påvente av kirurgi.
Lengden av ventetiden har dermed nødvendigvis ikke noe å gjøre med hva bildene viser, men er et resultat
av medisinske prioriteringer av haste- grad. Kapasiteten ved sykehusene kan også variere fra tid til annen.
Kan hyppig/mye MR være skadelig og hva om en er bekymret for å ta MR
Det er generelt trygt å ta MR som altså benytter seg av radiobølger og sterke magnetfelt. Likevel gruer noen seg til undersøkelsen på grunn av klaustrofobi. Man kan i noen tilfeller forsøke å forkorte undersøkelsen
og noen har nytte av beroligende medisiner. MR-radiografene utstyrer alle pasienter med en knapp de kan trykke på hvis de må avbryte eller trenger en pause.
Reaksjonene i møte med maskinen er forskjellig, alt fra frykt til de som sovner underveis.
På de fleste maskiner kan en utenom å ha kontakt via mikrofon også via et speil se egen kropp og operatøren. Radio på øret er også en mulighet. Alle får god og grundig veiledning om hva som skal skje og hva en må passe på. I og med dette
er sterke magneter skal blant annet alt av metall tas av. Metall inne i kroppen passer man ekstra godt på å sjekke på forhånd. Derfor må alle henvisende leger fylle ut en sjekkliste før selve undersøkelsen. I enkelte tilfeller som ved MR av små barn kan narkose være en mulighet. Alle sykehus som utfører MR har god informasjon på sine nettsider om hva som skjer på sykehuset når du skal gjennomføre undersøkelsen. ◗
Hjerne Det! vil takke Geir Ringdal for interessant samtale og gode svar på våre mange spørsmål.
Et interessant tema for mange av medlemsbladets lesere og kanskje får vi snart vite mer om hva kunstig intelligens kan bidra med i billed- diagnostikkens interessante verden.
Inne i maskinen kan pasienten snakke med radiografen og noen maskiner er
i tillegg utstyrt med speil så du kan seg din egen kropp og radiografen.
HJERNE DET " 4/2023 9
ILLUSTRASJON: KI / ADOBE FIREFLY
BI L DE DI GA ON
STI K