Page 28 - Hjerne Det! 4/2025
P. 28
NYTT FRA REGIONENE
I VESTFOLD OG TELEMARK
Lokalgruppen arrangerte temakveld
raskt. Dette er et meget forenklet
der ernæring som gir overskudd ble
bilde på hva som skjer i kroppen vår.
belyst av Hege Lindegaard.
Hvetebollen som omdannes i løpet
De fremmøtte opplevde et spen-
av kort tid til en grøt, vil påvirke blod-
nende foredrag fra ernærings-
sukkeret vårt ved å gjøre en peak,
fysiolog Hege Lindegaard som både
men deretter synke veldig raskt.
engasjerte og besvarte spørsmål.
Det er derfor vi bør bruke vann
Her er deler av foredraget gjengitt:
som tørstedrikk, og heller spise en
Kosthold er et interessant tema
appelsin enn å drikke appelsinjuice.
for de fleste mennesker, men det får
Appelsinjuicen har blitt til fritt sukker
nok mest oppmerksomhet når det er
ved at vi fjerner alt fiberet, og det gir
utfordringer relatert til helse.
en rask blodsukkerstigning. Et ujevnt
Mitt tema og fokus for foredraget
blodsukker vil kunne føre til ubehag
ble derfor det som styrker min teori
og irritasjon for de fleste, og vi tenker
rundt faget – stabilt blodsukker.
ofte at denne reaksjonen kommer av
Dette kan relateres til en rekke lidelser
lavt blodsukker. For oss som ikke har
og sykdommer, fordi et ustabilt blod-
diabetes, blir blodsukkeret veldig
sukker over tid vil kunne bidra til å
sjelden lavt, da vår lever er en sukker-
øke risikoen for inflammasjon og
fabrikk som sørger for at reservene
livsstilssykdommer. Jeg ønsket å
brukes til å øke blodsukkeret igjen
forklare dette på en lettfattelig måte
hvis vi går lenge uten påfyll. Men hva
ved å illustrere forskjellen på raske
har dette å si for sykdommer som for
og trege karbohydrater med to
eksempel kreft? – Jo, et kosthold
glassboller med vann, der vi kaster
bestående av mye raske karbohydrater,
en hvetebolle i det ene og havregryn i
og det vi omtaler som ultraprosessert
den andre. Havregryn som inneholder
mat, vil stresse kroppen vår og bidra
masse fiber vil svelle i vann, mens
til uro. Ultraprosessert mat vil si mat
hvetebollen blir til en grøt ganske
som er så industrielt fremstilt, at vi
28 28 HJERNE DET : 4/2025
HJERNE DET : 4/2025
ikke gjenkjenner ingrediensene, og
det gjør heller ikke tarmen vår.
Når tarmen ikke kjenner igjen det
som kommer, vil den skrike etter mer
mat, og den hormonelle balansen blir
forstyrret.
Velg fiberrik kost som for eksempel
masse grønnsaker, bær og litt frukt, og
gode fettkilder med høyt inntak av
omega 3. Omega 3 er en essensiell
fettsyre som kroppen ikke produserer
selv, det samme er omega 6, men her
er det en stor forskjell vi må merke
oss. Omega 3 har vist seg å kunne
dempe betennelser, mens omega 6
fremmer betennelser.
Kort oppsummert kan vi si at
omega 6 finnes i veldig mange
matvarer vi inntar til vanlig, mens
omega 3 kun finnes i fet fisk og litt i
nøtter. Det vil derfor være gunstig å ta
tilskudd av omega 3. Andre gode
fettkilder er avokado, kaldpresset
olivenolje, oliven og nøtter. Dette er
god hjerneføde. Vi blir ofte fortalt at
vi bør spise lite og ofte for å opprett-
holde et stabilt blodsukker, dette
stemmer ikke alltid. Spis gode protein-
og fettkilder, det metter godt. Unngå
lettvinte løsninger innimellom, sånn
som f.eks. god morgen yoghurt – den
inneholder fra ti til atten sukkerbiter,
og veldig lite næring. Ta heller en
bolle med ekte yoghurt, som gresk
eller tyrkisk, med hakkede nøtter, hele
bær og litt honning. Dette bidrar til at
du holder deg lengre mett, og et mer
stabilt blodsukker. Spis når du er
sulten og gi deg når du er mett.
Det er ikke alltid lett å kombinere
mat med medisiner, og det er alltid
flere hensyn å ta når man er avhengig
av dette.
Vår fantastiske kropp og hjerne har
et komplisert samspill, hvor ernæring
er viktig. Hva vi spiser kan ha stor be-
tydning på vår yteevne og vårt humør.
Husk å spise mest av det sunne i julen,
så kosen kan nytes uten ubehag.

