Page 31 - Grønn Kunnskap 2020
P. 31

                  Vil DNA-teste pukkellaks
I 2017 ble det innrapportert pukkellaks i mer enn halvparten av de lakseførende elvene i Norge, hovedsakelig i Nord-Norge, Midt-Norge og Vestlandet til og med Rogaland. To år senere var forekomsten enda større.
Per i dag er det en del kunnskapshull om den norske pukkellaksen, noe Vitenskapskomiteen for mat og miljø påpekte i sin risikovurdering av pukkellaks som kom ut i januar 2020.
– Vi vet i grunnen ganske lite om pukkellaksens biologi og årsakene til den massive økningen, sier Snorre Hagen, forskningssjef på NIBIO Svanhovd.
Det finnes heller ikke så mye kunnskap om pukkel- laksyngelens atferd. Vandrer den rett ut i fjorden, eller blir den igjen litt i elvemunningen? Gitt at den blir, hvor mye og hva spiser yngelen mens den er der, og er det i det hele tatt konkurranse om næring
i elvene den lever i? Og ikke minst – når yngelen til slutt når havet – hva er det egentlig som bestemmer overlevelsesraten?
I mars 2020 inngikk NIBIO og det russiske forskningsinstituttet KarRC RAS en intensjonsavtale om forskningssamarbeid, der blant annet utstrakt DNA-testing og analyse av pukkellaks skal inngå.
– Én ting vi vil undersøke er pukkellaks på begge sider av grensen for å finne ut om bestandene i de ulike elvene er genetisk forskjellig fra hverandre. Dette kan gi oss informasjon om bevegelsesmønste- ret til pukkellaksen – og i hvilken grad dette avhen- ger av hvor lenge arten har vært i et område, forteller Hagen.
Han ber sportsfiskere som fanger en pukkellaks om å ta en vevsprøve og sende den til NIBIO Svanhovd.
Målet er å bygge opp en genetisk database for ulike pukkellaksbestander som gir oss kunnskap om hvordan de utvikler seg over tid.
– Jo mer kunnskap vi har om denne fremmede og invaderende arten, jo bedre rustet vil vi være for
å bekjempe den, avslutter Hagen.
Foto: Ragnar Våga Pedersen
  Formål: Samarbeid:
Kontakt:
Bygge opp en genetisk database for pukkellaksbestander for økt kunnskap om arten. Karelian Research Centre of the Russian Academy of Sciences (KarRC RAS)
Avdelingsleder/forskningssjef Snorre Hagen. E-post: snorre.hagen@nibio.no, mobil: 932 40 197. Divisjon for miljø og naturressurser
 29

















































































   29   30   31   32   33