Page 10 - Grønn Kunnskap 2024
P. 10

Foto: Morten Günther
Bærekraft er ikke en målbar størrelse
Det er mange hensyn å ta når ei bærekraftig utvikling i jordbrukssektoren skal stakes ut.
– Vi som forskere kan bidra med kunnskap på våre fagfelt, men det er politikernes oppgave
å sette mål og avveie målkonflikter, sier seniorforsker i NIBIO, Anne Kjersti Bakken.
NIBIO har de siste to årene arbeidet med et prosjekt
om bærekraft i norsk jordbruk på oppdrag fra Landbruks-
og matdepartementet. Bærekraft ble her
­ definert som jordbrukets evne til å vedvare. Det vil si
hvordan én konkret produksjon eller sektor kan
­ utvikles slik at den har livskraft og kvalitet til å levere
etter de målene som er satt for den.
– Målene bestemmes politisk og kan være i konflikt
med hverandre. En kan ikke regne seg fram til om de
vil nås. I rapporten argumenterer vi for at bærekraft
ikke kan vurderes ut fra skår på indikatorsett og
beskrivelser av nåsituasjonen, sier Bakken.
Hun uttrykker bekymring for at det hvert år blir
færre bruk i de fleste produksjoner, og dermed færre
naboer å samarbeide med. Da svekkes også grunnlaget
for veterinær, avløsere og andre servicefunksjoner.
– Verdiene ved å være flere produsenter er et eksempel
på noe som ikke fanges opp hvis vi reduserer
bærekraft til å handle om kvantifiserbare størrelser
som kan brukes til å deklarere et produkt.
Rapporten framhever også at det er viktig å bevare
og utvikle det som allerede fungerer godt. Norsk
jordbruk har mange styrker, som god plante- og
dyrehelse, en velorganisert næring og høy tillit blant
forbrukere. Samtidig står sektoren overfor flere
utfordringer, for eksempel å bedre utnyttingen av
nitrogen og fosfor.
– For å utvikle en bærekraftig norsk jordbrukssektor,
må man ha kunnskap om naturressursene, produksjonene,
verdikjeder, omsetning og marked, samt
hvilke eksterne drivere som påvirker deres framtidige
tilstand, avslutter Bakken.
Formål: Analysere hva som utfordrer og bidrar til bærekraft i norsk jordbruksproduksjon.
Finansiering: Landbruks- og matdepartementet
Kontakt: Seniorforsker Anne Kjersti Bakken, Divisjon for matproduksjon og samfunn.
E-post: anne.kjersti.bakken@nibio.no | Telefon: 415 53 952
8

























































   8   9   10   11   12