Page 16 - Grønn Kunnskap 2024
P. 16

Foto: Kathrine Torday Gulden
NIBIO deltar i debatten om kostråd
I august 2024 lanserte Helsedirektoratet nye kostråd basert på sammenhengen mellom
ernæring og helse. Hva blir konsekvensene for norsk jordbruk og matsikkerhet dersom de
nye rådene følges?
I de nye kostrådene anbefales et redusert inntak av
rødt kjøtt og meieriprodukter, mens det anbefales
økt inntak av frukt, grønnsaker, bær, belgvekster,
nøtter og planteoljer.
Seniorforsker Anne Kjersti Bakken mener det er et
potensiale for å øke produksjonen av vegetabilsk mat
i Norge. Men etterfølgelse av rådene om å redusere
inntaket av melk og rødt kjøtt vil ha store konsekvenser
for det norske jordbruket slik vi kjenner det i dag.
Selv svært optimistiske anslag for økt produksjon av
vegetabilske produkter, vil i liten grad kunne kompensere
for den store reduksjonen i grasarealer som
følge av redusert forbruk av nevnte animalske produkter.
– Dersom norsk matproduksjon endres i tråd med
det de nye kostrådene, vil rundt 30 prosent av norsk
jordbruksareal gå ut av drift, forteller Bakken.
– Særlig utfordrende vil det være for Vestlandet,
Innlandet, Nordland, Troms og Finnmark og deler av
Trøndelag der melkeproduksjonen er bærebjelken
i jordbruket. Store endringer i produksjonen vil bety
store endringer i både arealbruk og verdiskaping,
konkluderer hun.
Divisjonsdirektør i NIBIO, Audun Korsæth, er en av
dem som har vært kritisk til de nasjonale kostrådene.
Han mener vi må ha kostråd som støtter opp om
råvarer det er mulig å produsere nasjonalt.
– Vi kan gjerne spise litt mindre både rødt og hvitt
kjøtt. Men når kostrådene anbefaler matvarer vi har
dårligere forutsetninger for å produsere nasjonalt, er
jeg bekymret for at det kan bidra til økt import og
dårligere matsikkerhet, sier han.
Formål: Kontakt: NIBIO ønsker å være synlig i debatten om hva norsk matproduksjon skal være i framtiden. Det
handler om matsikkerhet og matproduksjon i hele landet.
Seniorforsker Anne Kjersti Bakken, Divisjon for matproduksjon og samfunn.
E-post: anne.kjersti.bakken@nibio.no | Telefon: 415 53 952
14


























































   14   15   16   17   18