Page 34 - Forskningsetikk 2-2020
P. 34
Oljesektoren har møtt på en rekke utfordringer de siste årene. Her er plattformer i opplag i Gulen kommune. Foto: Eirik Brekke / Bergens Tidende / NTB.
Mener oljesaken ga
en oppvåkning
I 2014 fikk universitetene kritikk for å være lite bevisst sitt ansvar i oljeforskningen og ha for dårlig oversikt. Seks år etter er situasjonen langt bedre, mener de to mest sentrale aktørene.
TEKST ELIN FUGELSNES
Er dette noe vi skal engasjere oss i?
Er det framtidsretta? Slike spørsmål
var utgangspunktet for diskusjonen hos oss, og det var mange ulike syns- punkt, forteller rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.
Med «dette» mener han altså olje- forskning. Debatten ble utløst etter signering av Akademia-avtalen mellom daværende Statoil og UiB i 2013. Samarbeidsavtalen innebar at Statoil støttet UiB med 55 millioner kroner over fem år. Pengene skulle brukes på grunn- forskning og utdanning innenfor fag- og kompetanseområder som var viktige både for UiB og Statoil.
Ett av spørsmålene som etter hvert
dukket opp, var om forskningen som ble støttet, ville forlenge oljealderen. I så fall kunne det være i strid med flere punkter i de forskningsetiske retningslinjene, hevdet noen og pekte på punktene om bærekraft, biologisk mangfold og føre-var- prinsippet.
Rektor Olsen dykket ned i retningslinjene og endte med å sende en henvendelse til Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT).
– Jeg ønsket å utfordre både oss selv, komiteene og retningslinjene. Hvis komiteene ikke har saker, får man heller ikke brynt retningslinjene og diskutert realiteter opp mot hverandre, sier Olsen.
Samfunnsansvar og bærekraft
Øyvind Mikkelsen var nyutnevnt leder i NENT da henvendelsen fra UiB kom. Han forteller at komiteen valgte å gjøre saken mer allmenngyldig. NENT ba om informasjon fra både universitetene og de som finansierer forskningen – ikke bare Statoil, men også Norges forskningsråd og departementene.
– Det ble en omfattende sak hvor vi så på oljeforskning generelt opp mot de forskningsetiske prinsippene vi hadde den gang. Samfunnsansvar og bærekraft var de viktigste punktene vi løftet fram, sier Mikkelsen.
I NENTs retningslinjer fra den gang het det blant annet at man skulle vise
34 FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2020