Page 38 - Forskningsetikk 2-2020
P. 38
FORSKNINGSETISK HISTORIE
Brukte dødsdømte i vaksineforsøk
Elizabeth Harrison var 19 år da hun fikk valget mellom å bli hengt eller infisert med kopper.
TEKST LARS KLUGE ILLUSTRASJON HERITAGE / NTB.
Gjennom fengselscellen der Elizabeth satt sammen med andre dødsdømte, rant det en
åpen kloakk. Tyfus var utbredt i det beryktede Newgate-fengselet i London, og mange fanger levde ikke lenge nok til å bli hengt.
For 19-åringen må det ha fremstått som et valg mellom pest og kolera, eller bokstavelig talt mellom kopper og galgen – da hun i 1721 ble bedt om å melde seg frivillig til å bli snittet i huden og få såret infisert med puss fra en koppeblemme.
Usikre tall anslår at det døde mellom 45 og 60 millioner mennesker av kopper i Europa i løpet av 1700-tallet. Kopper ga blemmer over hele kroppen, og dødelig- heten var 20–30 prosent.
Som med dagens koronasmitte var behovet for å bekjempe sykdommen enormt.
Kontroversiell behandling
Forsøket Elizabeth og fem andre fanger skulle delta i, kalles inokulasjon eller variolasjon (se faktaboks.)
Inokulasjon var godt kjent flere steder i verden, men ble møtt med skepsis blant europeiske leger. Lady Mary Wortley Montagu var gift med den britiske ambassadøren i Konstantinopel, og hun så der at inokulasjon ble brukt i stort omfang og med gode resultater. I 1718 fikk hun utført inokulasjon på sin seks år gamle sønn, under oppsyn av blant andre legen ved den skotske ambassaden, dr. Charles Maitland. Som forventet gikk alt bra.
Legen Edward Jenner påførte fanger i Newgate-fengselet puss fra sår hos personer med kopper. Målet var å undersøke om smitten ga immunitet mot sykdommen.
I 1721 var både Lady Montagu og dr. Maitland bosatt i London. Det året brøt det ut koppeepidemi i byen, og Montagu ba doktoren om å utføre inokulasjon på hennes tre år gamle datter. Maitland vegret seg for å gi den kontroversielle behandlingen på britisk jord, men ga etter på den betingelse at to andre leger var vitner.
Også denne gangen ble resultatet en mild form for kopper, og den ene observe- rende legen ble så begeistret at han fikk inokulert det eneste barnet han selv hadde igjen etter koppeepidemien.
Prøvekaniner for kongelige barn
Den britiske tronarvingen fikk høre om behandlingen og ønsket den for sine barn,
38 FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2020