Page 40 - Forskningsetikk 2-2020
P. 40

 AKTUELT
   Fusk ga ti års forskningsforbud
En tidligere forsker ved Wayne State University i USA har gått med på å ha forbud mot å utføre forskning med statlige midler de neste ti årene.
Ifølge Office of Research Integrity (ORI) har forskeren forfalsket data i 9 kreftforskningsprosjekter, 14 publiserte artikler og sin egen doktoravhandling. Forskeren skal ha fabrikkert og forfalsket dusinvis av bilder som angivelig skulle vise resultater fra forskningen hans på bryst-, prostata- og bukspyttkjertelkreft.
Kilde: detroitnews.com
  Vegrer seg for å varsle
Nesten ingen norske forskere oppgir at de selv har drevet med fusk. Flere sier derimot at de kjenner til kollegaer som har fabrikkert, forfalsket eller plagiert. Det har tidligere kommet fram i studien Research Integrity in Norway (RINO).
Nå viser EU-studien PRINTEGER at mange tier i slike situasjoner.
– Vi ser at det i mange tilfeller er veldig vanskelig for forskere å si fra når de har mistanke om forskningsjuks, forteller stipendiat Knut Jørgen Vie ved OsloMet.
Vie mener mange frykter trakassering og reduserte jobbmuligheter.
– Det skjer mye på internasjonalt nivå innen forskningsetikken. Det finnes gode etiske retningslinjer. Men det er fortsatt slik at systemene for å si fra ikke er funksjonelle nok.
Kilde: khrono.no
«Vi har vært overdrevent respektfulle overfor ideen om at vi skal holde oss unna. Se hva det har ført til. Det har gitt oss klimafornektelse. Det har gitt oss kreasjonisme.
Det finnes ikke noe sånt som apolitisk forskning, hevder redaktøren i Science, H. Holden Thorp.
Formidlingspris til «insektenes dronning»
Anne Sverdrup-Thygeson har fått Forskningsrådets formidlingspris for 2020.
Professoren er blant annet kjent for boka «Insektenes planet», som er gitt ut i mer enn 25 land. I slutten av august i år kom hennes nyeste bok, «På naturens skuldre».
Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved NMBU og vitenskapelig rådgiver ved Norsk institutt for naturforskning, NINA. Juryen framhever at prisvinneren bevisst har inntatt rollen som «insektenes dronning», og at hun bruker sin kunnskap og formidlingsevne i en bredere debatt om tap av biologisk mangfold.
Kilde: www.nmbu.no
   33
forskningsartikler om covid-19 har så langt blitt trukket tilbake, ifølge bloggen Retraction Watch.
 40 FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2020
Foto: Carina Johansen / NTB
Foto: Scott Smithson / Flickr











































































   38   39   40   41   42