Page 41 - Forskningsetikk 2-2020
P. 41

Politiet fikk nei fra Høyesterett
I 2013 ble et foreldrepar i Nord-Trøndelag siktet etter at deres 15 måneder gamle sønn ble funnet død. Saken ble henlagt, men tatt opp igjen i fjor. I den forbindelse ba påtalemyndighetene NTNU om å utlevere vevsprøver som var tatt av gutten gjennom et forskningsprosjekt.
Politiet har ønsket å undersøke prøvene, men NTNU har sagt nei og vist til helseforskningslovens krav om samtykke fra den materialet stammer fra.
Nå har Høyesterett sagt et endelig nei. Høyesterett skriver i sin kjennelse at det finnes gode grunner for utlevering, men at en utlevering også vil kunne svekke tilliten til medisinsk og helsefag- lig forskning.
– Skal forskning være mulig, og personer skal samarbeide med forskerne, kan man ikke risikere at politiet eller andre i ettertid vil hente ut eller bruke forskningsmaterialet som bevis i enkeltsaker, sier NTNUs advokat, Jon Christian Elden.
Kilde: www.nrk.no
AKTUELT
   Tellekanter siler ut søkere
Når arbeidsgivere i akademia er på jakt etter nye kloke hoder, spiller ikke tellekanter nødvendigvis en stor rolle i selve bedømmelsen av kandidatene. Antall publiserte artikler er derimot ofte med på å sile ut kandidater tidlig.
Det er blant funnene NIFU-forsker Ingvild Reymert presenterer i artikkelen «Bibliometrics in academic recrutiment» i tidsskriftet Minerva. Hun har sett på ansettelser av professorer.
Tellekantsystemet, eller publiseringsindikatoren, skal være en nøkkel til å fordele penger mellom institusjoner ut fra antall publikasjoner i spesifikke vitenskapelige kanaler. Det er imidlertid mange eksempler på at systemet blir brukt til å skille enkeltforskere fra hverandre.
Reymert hevder at en utsilingsprosess der søkere må ha publisert nok i de riktige tidsskriftene, kan påvirke forskeres valg og interesser, og i verste fall marginalisere enkelte fagretninger.
Kilde: www.nifu.no
  Vil ha utredning
om forsøksdyr
Hvilken rolle skal forsøksdyr ha i forskningen i framtida? Det bør utredes i en norsk offentlig utredning (NOU), anbefaler Forsøksdyrkomitéen i en fersk rapport.
– Til tross for politiske mål om å begrense bruken av forsøksdyr brukes det et høyt antall dyr i forsøk i Norge sammenlignet med andre europeiske land, påpeker komiteens leder, Tore S. Kristiansen.
En NOU bør kartlegge potensialet for en overgang til forskning uten forsøksdyr og inneholde en konkret plan for overgangen, ifølge komiteen.
I tillegg anbefaler komiteen at det opprettes et nasjonalt, statlig finansiert 3R-senter. 3R viser til replacement, reduction og refinement, og handler om hvordan man kan erstatte, redusere og forbedre bruken av dyr i forsøk.
Kilde: www.forsoksdyrkomiteen.no
 Twitter
FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2020 41
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Foto: Ned Alley / NTB











































































   39   40   41   42   43