Page 24 - Forskningsetikk 3-2023
P. 24

 FORSKNINGSETISK HISTORIE
 Skjult kamera mot barnemishandling
Professor David Southall avslørte at 33 barn ble utsatt for livstruende vold av sine foreldre. Den kontroversielle bruken av skjult kamera gjorde ham til den mest omstridte barnelegen i Storbritannia.
David Southall var spesialist i pusteproblemer hos barn og jobbet på The Royal Brompton
Hospital i London. I 1986 fikk de inn en to år gammel gutt som stadig hadde fått luftveiene blokkert og var blitt gjenoppli­ vet på sykehuset flere ganger. Legene fant ingen medisinsk forklaring. Southall begynte å mistenke at det var moren som hadde forsøkt å kvele gutten, og koblet inn politi og barnevern.
Etter forslag fra politiet ble skjult kamera installert på sykerommet der barnet og moren var innlagt. Mange på sykehuset var svært kritiske til overvåkin­ gen. Lenge skjedde det heller ingenting, og Southall begynte å forberede sitt oppsigelsesbrev. Han kunne ikke fortsette etter en sånn fadese.
Så, etter en uke med overvåking, ble mistankene hans bekreftet. Videoen levnet ingen tvil om at moren forsøkte å kvele barnet med en t­skjorte, og hun tilsto at det var det samme som hadde skjedd tidligere.
Dette ble starten på Southalls karriere som ekspert på Münchhausen by proxy, foreldre som skader barna sine for å få oppmerksomhet.
Avslørte grov mishandling
I perioden 1986 til 1994 overvåket Southall til sammen 39 barn og deres foreldre. Bruk av skjult kamera var god­ kjent av The Research Ethics Committee, sykehuset, barnevernet og politiet.
TEKST LARS KLUGE
Barna hadde kommet til sykehuset etter å ha opplevd livløshetsanfall (appa­ rent life­threatening events, ALTE). Ingen av dem hadde noen sykdoms­ historie som tilsa at de skulle oppleve ALTE. Southall sammenlignet dem med en gruppe på 46 barn som også hadde hatt ALTE, men hvor medisinske årsaker kunne forklare tilstanden. Disse ble ikke videoovervåket.
Overvåkningen av de 39 barna viste at 33 av dem ble utsatt for alvorlig mis­ handling. Det tok mellom 15 minutter og 15 dager å avsløre den grove volden. Etter å ha dokumentert 16 livstruende mishandlinger hadde Southall fått tilstrekkelig data og betraktet ikke lenger overvåkingen som forskning.
Livsviktige funn
Som følge av Southalls undersøkelser ble barna tatt fra foreldrene, og det reddet sannsynligvis livet til flere av dem.
Han fant ut at det ikke bare var mangel på en medisinsk forklaring som skilte barna som ble overvåket, fra kontrollgruppen. I tillegg inntraff den livstruende tilstanden da barna var eldre enn det som var tilfellet for kontroll­ gruppen. Dessuten hadde påfallende mange av barna søsken som hadde dødd av uforklarlige årsaker.
Southall hadde altså funnet flere indikatorer som kunne forutsi hvilke barn som hadde høy risiko for å bli mishandlet på denne måten.
Storm av protester
Så startet stormen ledet an av MAMA (Mothers Against Munchausen Syndrome by Proxy Allegations). Men også mange i fagmiljøet var kritiske til Southalls frem­ gangsmåte. De mente tilliten mellom lege og pasient ble brutt, og at målet for et sykehus måtte være behandling, ikke avsløring og straff.
Han forsvarte seg med å si at tilliten allerede var brutt på grunn av volden foreldrene utsatte barna for, og at de gjorde alt de kunne for å skjule mishand­ lingen for behandlerne. Dessuten var ikke målet straff, men å redde barnas liv.
I 1999 ble Southall suspendert fra jobben mens arbeidet hans ble gransket. Han ble gjeninnsatt to år senere. Men protestene mot ham fortsatte å strømme inn.
Fortsatte kampen
Southall gjorde det ikke lettere for seg selv ved å fortsette å være en markant stemme i kampen for barns rettigheter. Mest oppsikt vakte det at han varslet om at en far kunne ha drept sitt barn, etter å ha sett et intervju med mannen på TV.
Mange mente den kjente og kontro­ versielle barnelegen nå gikk altfor langt. Southall ble utestengt fra å jobbe med
barnevernssaker i fire år. Etter å ha kommet med nye beskyldninger mot en mor ble han i 2007 strøket fra det medi­ sinske registeret og kunne ikke jobbe som lege i Storbritannia.
  24 FORSKNINGSETIKK | NR. 3 | 2023









































































   22   23   24   25   26