Page 26 - Forskningsetikk 3-2023
P. 26

BOKOMTALE
  Relevant kommentar om vår tids tillit til eksperter
Et ekspertbegrep som flyter ut, gjør det vanskelig å følge den røde tråden i en ellers lettlest og relevant bok om utfordringene i dagens informasjonssamfunn.
TEKST ASTRID DAHLGREN, førsteamanuensis ved Fakultet for helsevitenskap, OsloMet og en del av forskergruppen Informed Health Choices (IHC)
At befolkningen har tillit til forske­ re, fageksperter og myndighetenes råd, har vi sett nødvendigheten av i de siste årenes håndtering av pandemien. Men at den samme tilliten til eksperter kan føre til dårlige helsevalg når rådene som tilbys, ikke er til å stole på, har vært et tema for et stort forskningsfelt lenge før pandemien traff oss. Allerede på 90­tallet erklærte WHO at det å lære pasienter kritisk tekning er et av de viktigste folke­ helsetiltakene i vår tid.
I Expertparadoxen utforsker Emma Frans dette dilemmaet – mellom tillit og blind tiltro – men på et bredere felt og i hovedsak rettet mot allmennheten. Hva er en ekspert? Når bør vi lytte til eksperten, og hva er fallgruvene? Dette er spørsmå­ lene Frans har satt seg fore å svare på.
Et flytende begrep
I bokas første del blir ekspertbegrepet utforsket. Hva er det som gjør at vi lytter til de ulike ekspertene vi har rundt oss, hva gir dem legitimitet, og ikke minst, hvordan kan vi vite at vi kan stole på dem?
Som anmelder av en bok om eksperter kjenner jeg selv på et paradoks: at jeg nok er invitert inn fordi jeg ansees som en slags ekspert på temaet – samtidig som jeg har brukt mye av min forskerkarriere på befolkningsrettede tiltak for å fremme kritisk tekning i møte med «eksperter».
Frans nevner flere veier til ekspertise, som erfaring, evne til å oppsummere kompleks informasjon, personlig egnethet
(altså som et slags talent), øvelse og utdanning. Forfatteren forsøker dessverre i liten grad å avgrense begrepet innled­ ningsvis. Samtidig brukes begrepet gjen­ nom boka om både myndighetspersoner, fagutøvere og forskere. Dette gjør at jeg allerede fra start strever litt med den røde tråden, og forfatterens valg rundt innhold og eksempler.
Til tross for den vide forståelsen blir ikke en av våre nyere tids eksperter innlemmet, nemlig pasienteksperten. Det er litt overraskende, særlig med tanke på den makt som har blitt overført pasien­ tene fra helseprofesjonene og myndighe­ ter som de «opprinnelige» ekspertene. Det vies også lite oppmerksomhet til de mer selvutnevnte ekspertene, som produkt­ utviklere, influensere og andre kjendiser.
Fallgruvene
I bokens andre og tredje del utforsker Frans egenskaper ved oss mennesker som gjør at vi så lett går i fallgruver der vi stoler på eksperter mer enn vi kanskje burde, men også fenomener som «kunn­ skapsfornekting» der personer ikke aksepterer kunnskap det i all hovedsak er vitenskapelig konsensus om.
Her nevnes eksempler fra politikken, som Donald Trump og evolusjonsfornek­ teren Julia Kronlid (visetalsmann i Sverige). Frans beskriver også egenskaper ved forskningens «natur» som kan påvirke tillit, for eksempel det at kunn­ skap forandrer seg. Dette er et selvsagt
  26 FORSKNINGSETIKK | NR. 3 | 2023
TITTEL
Expertparadoxen:
Ska jag alltid lyssna på forskarna?
FORFATTER
Emma Frans
UTGIVER
Bonnier Fakta
UTGIVELSESÅR
2023
ANTALL SIDER
200
ISBN
9789178874880
 





































































   24   25   26   27   28