Page 12 - Hjerne Det! Nr. 1/2021
P. 12

  FRA RYKTEBØRSEN
 Optune
Vi redaksjonen har også hørt at en av sakene som er meldt inn fra Kreftfore- ningen som prinsipielt viktig i evalue- ringen av Nye metoder er Optune. Optune er utstyr for elektrisk felttera- pi og markedsføres som en behand- lingsmetode som Beslutningsforum ut fra et medisinsk ståsted ønsker å ta i bruk, men som så langt har en pris som er høyere enn helsebyråkratene
føler at de kan spandere på glioblastom- pasienter når man sammenligner med forventet utbytte av slik behandling.
Vi har dessverre ikke hørt at det er gjort nye fremstøt mot produsenten for å få tatt opp forhandlingene. Siden det er strengt hemmelighold om slike prisforhandlinger vet vi heller ikke hvor langt unna hverandre partene sto i forrige runde. Da det er et reelt ønske
hos direktørene med beslutningsmakt å ta i bruk Optune i Norge, forventer vi at de sørger for at Sykehusinnkjøp fortsatt holder kontakten med Novo- cure (som eier og selger Optune) og at det skjer noe.
Behovet for behandlingen er der, og landet flommer over av penger. Det skulle bare mangle at vi ikke kan tilbys det samme som i Sverige, her også.
ter med å finne det rette stedet for et nytt sykehus. Feil side av Fursetfjellet kan fort bli til feil side av Mjøsa, eller det enda verre rett side av Mjøsa, men for langt nord.
Redaksjonen venter i åndeløs spen- ning på å se resultater av det særdeles vanskelige lokaliseringsarbeidet, og gjer- ne før hele budsjettet er brukt opp på krangling og forarbeid uten pasient- utbytte. Vi har liksom fått det for oss at det med nye sykehus skal være til det beste for pasientene, og ikke nødvendig- vis bare for å underholde kommentato- rer i sosiale medier og aviser opptatt med sine polemikker og skittkasting. Det klarte man i hvert fall godt i mange år, uten et felles sykehus i de to nordre fogderiene i Møre og Romsdal til å tirre opp kamphanene. Også i en tid hvor landet ikke flommet over av penger.
Sykehuset Nordmøre og Romsdal
Fra ellers velinformert hold har redak- sjonen underhånden mottatt tips om at det etter hvert så kjente mareritt- prosjektet med å få begravd fogderi- striden i Møre og Romsdal med et nytt sykehus på Hjelset, er i ferd med å falle i fisk. En økonomisk ramme på op- punder 6 milliarder kroner er ikke nok til å få spaden i jorden.
Nåværende og kommende leger, jordmødre og sykepleiere er snart av- hengige av Zofran eller andre kval- mestillende medikamenter for å klare å se for seg en fremtid ved sykehuset som med salomonisk visdom er besluttet lagt til et lite sted hvor det nesten ikke bor folk, men hvor det er kort vei til skiløypene på Fursetfjellet. Selv med egen europaveg deler av vegen, flotte
tunneler og spennende utsikt fra bru- spenn og høydedrag, er det ikke nok til å få folk til å ønske å jobbe der. Onde tunger vil ha det til at dette langt på vei skyldes frykt for å bli holdt ansvarlig for at det ikke blir født flere nord- møringer. Snikromsdalifiseringen av et helt fogderi, er mer enn det en jordmor kan bære på sine spinkle skuldre med arbeidstøy uten skulderputer.
Redaksjonen har ingen umiddel- bare forslag til hvordan det er mulig å løse alle de konfliktene som så langt har oppstått eller ligger i løypa for å oppstå. Det som vi tenker mest på er at det er kanskje viktigst nå å få sperret veiene til Østlandet fra Møre og Roms- dal, slik at kultur og annet ikke lekker nedover til Innlandet hvor de også sli-
 12  HJERNE DET : 1/2021
ILLUSTRASJON: HELSE MØRE OG ROMSDAL



















































































   10   11   12   13   14