Page 7 - Hjerne Det! Nr. 1/2021
P. 7

det. Som pårørende er man på sidelinjen. Man ønsker å hjelpe. Være der. En føler seg hjelpeløs.
Kanskje den rammede lar deg være med i samtaler med legen, in- kluderer deg og ønsker å dele med deg. Dersom du ikke er barn un- der 18 år, har ikke helsepersonell plikt til å ivareta deg som pårøren- de. Men det å være pårørende til en som har fått en så alvorlig diag- nose, en som kanskje skal dø, det er ekstremt tøft. Livet til de pårø- rende blir også snudd på hodet. Burde ikke denne gruppen også blitt ivaretatt av helsepersonell? Og hva med de etterlatte, hvem tar vare på dem? De har kanskje mistet sin gode venn som en alltid ringer når en trenger å prate. Sin livspartner som alltid står ved sin side. Eller sin mor som alltid har vært der. Arbeidet for pårørende og etterlatte må fortsette. Det er viktig å ivareta denne gruppen. Det kan bety mye å spørre «Hvor- dan har du det egentlig», de pårø- rende trenger også noen.
Hjernesvulstforeningen er her for deg som pårørende og etterlatt. Ta kontakt med en likeperson. En like- person er ikke en fagperson, men alle har fått nødvendig opplæring i det å være likeperson. Alle har taus- hetsplikt. En likeperson har kanskje selv gjennomlevd de samme vanske- lige situasjonene som du selv er oppe eller kan komme opp i. En likeper- son kan være god å snakke med, kanskje kan du få noen råd eller tips, eller bare ha en som lytter til deg.
Hjernesvulstforeningen lover å fortsette det viktige arbeidet, også for våre pårørende og etterlatte. ◗
 Pårørende må bli sett og hørt
4. februar er Verdens kreftdag. I år ønsker vi å bruke
dagen til å takke deg som er pårørende. Dere er uvurderlige. Mange av dere står i ekstremt tøffe situasjoner nå i forbin- delse med pandemien. Vit at du er ikke alene. Vi er her for
Odeg. Din innsats betyr så mye! Tusen takk for alt du gjør.
mtrent 800 000 personer er på- egen, og hvor man som pårørende vil rørende i Norge i dag. Mennes- motta pårørende penger i stedet for ker som døgnet rundt gjør sitt «vanlige» sykepenger.
 beste for sine kjære og ofte setter egne liv på pause. De lytter. De bryr seg. De ordner opp. Denne ulønnede innsat- sen utgjør 136 000 årsverk i Norge. Det er nesten like mange årsverk som de kommunale omsorgstjenestene her i landet.
Pårørende er ofte en av de viktigste ressursene for kreftpasienter. I Innlan- det er det om lag 25 000 personer som har eller har hatt kreft, og i 2019 var det i underkant 3000 nye tilfeller. Forskning viser at pårørendes innsats er viktig for kreftomsorgen. Helseper- sonell sier at tett samarbeid med pårø- rende gjør behandlingen og helsetje- nestene både bedre og mer presise. Pårørende selv opplever mange positi- ve sider ved å hjelpe. Det føles me- ningsfullt og godt. Mange kjenner at de mestrer hverdagen bedre når de kan bidra og være involvert.
Men det koster. Du gjør alt fra praktiske gjøremål, er «helsearbeider» og blir kontaktperson til helsevesenet. For mange skal det «vanlige» livet, med jobb og familie gå sin gang.
Mange må sykemelde seg på grunn av at totalbelastningen blir for stor. I dag kan du ikke bli sykmeldt fordi du er pårørende. Legene må bruke an- dre diagnoser, som for eksempel «psy- kisk lidelse». Det er både feil og misvi- sende. Å være pårørende er ingen syk- dom, samt at det kan få store konse- kvenser for fremtidige arbeidssituasjo- ner og forsikringer. Kreftforeningen jobber derfor for en lovendring som gjør det mulig å bli «sykemeldt» på bakgrunn av annens sykdom og ikke
Må bli ivaretatt
Å være pårørende og etterlatt, koster mest av alt tid, krefter og omsorg. Mange kjenner seg alene med de ek- stra oppgavene, bekymringene, sorgen og følelsene.
Når vi spør pårørende kommer det tydelig frem at de har flere behov som ikke ble ivaretatt. Spesielt stort behov er det for er informasjon og å treffe an- dre som har opplevd noe av det samme.
Kreftforeningen og pasientforenin- gene jobber for flere tilbud for pårø- rende og etterlatte. Vi jobber for at du som pårørende skal få den anerkjen- nelsen du fortjener. At du som pårø- rende har det bra og blir tatt vare på, er nødvendig for både for deg og den som er syk. Kreft tar ikke pause, og ingen skal møte kreft alene.
Kreftforeningen Ung Kreft Prostatakreftforeningen Brystkreftforeningen Lymfekreftforeningen Barnekreftforeningen Blodkreftforeningen Blærekreftforeningen CarciNor Gynkreftforeningen Lungekreftforeningen Melanomforeningen Norilco Sarkomer Munn- og halsforeningen Pancreaskreft Nettverk Norge Nyrekreftforeningen Hjernesvulstforeningen
 HJERNE DET " 1/2021 7 
OP
OR P














































































   5   6   7   8   9