Page 17 - Hjerne Det! Nr. 2/2021
P. 17

 Janette Røset.
for må vi bruke viljen vår til å repro- grammere oss selv til å bli mer fysisk aktive. Vi må rett og slett ta kampen med oss selv for å overvinne hjernens latskap. Helsevesenet vårt er på mange måter blitt til et sykevesen, det er inn- tekter for helseforetakene når de utfø- rer prosedyrer. De får ikke betalt for å sende folk ut med beskjed om å ta seg flere gåturer. Pengene ligger i å repare- re, fremfor å forebygge.
Det som er så fint med bevegelse er at det nytter med lite. Det er ikke noen vits i å holde seg unna trening for å unn- gå å skuffe seg selv hvis man ikke klarer å nå mål som man setter seg. Frykten for å «tape» må ikke få lov til å over- skygge mulig gevinst. Litt er så mye mer
enn ingenting. To ganger 15 minutter hver uke, enten det er på «blå resept» som du skriver ut selv eller en som du får fra legen din, så kan dette gi deg len- gre og bedre liv. Både styrke- og kondi- sjonstrening er viktig, men styrketre- ning er viktigst for alderdommen.
Trenger du å lage din egen blå resept på trening, så følg den som finnes i den blå rammen.
Janette Røset, psykolog og livsmes- trer snakket om livssorg, og hvordan vi kan bli bedre til å mestre den. Tiden leger alle sår, sies det. Men kan sår som ikke vil gro, leges? Sorgen over et liv som aldri vil bli som før, eller som man hadde tenkt seg, har ingen tidsfrist. Livssorg og livsbelastning er smertefullt og krevende for deg og de rundt deg. Familie og venner trekker seg unna, kanskje ekstra mye når det er hjernen som rammes. Personligheter forandres, og relasjoner blir ikke de samme.
Alt med hjernen er skummelt, men det er forskjell på farlig og skummelt. Den nye deg trenger like mye venn- skap og gode stunder som du gjorde tidligere.
Et bilde som hun brukte var det å skulleleggeutpåenflyturtilNewYork, og så ende opp med å måtte nødlande på Færøyene og bli der for alltid. Sånn kan livet også betraktes, når drømmer knuses av alvorlig sykdom, og vi føler oss fanget et sted hvor vi ikke hadde tenkt oss eller vil være. Det å lande på Færøyene er en tapt nåtid og en tapt fremtid. Hva skal vi drømme om nå?
Tør jeg å ha andre drømmer enn å leve
lengst mulig og friskest mulig? Med sykdommen kommer det også gjerne fatigue. Fatigue er en kontinuerlig livs- sorg. Det ligger mye ensomhet i konti- nuerlig livssorg. Det er like mye fysisk som psykisk smerte. Pårørende kan også oppleve smerte og kraftløshet når livet blir for tungt å bære. Livet kan være så smertefullt at det gir diagnoser: ME og fibromyalgi. Det kan skape mye rot, når også mennesker med livssorg får så like symptomer at de får samme diagnose. Vil du venne deg til det nye livet etter seks måneder på Færøyene? Er det slik med sorgen, også? Folk ten- ker kanskje at etter seks måneder så må det gå bra, spesielt hvis en ser bra ut. Det å se bra ut, sier ikke noe om hvor- dan en har det. Det er ingen tidsfrist for å sørge ferdig over et liv som kro- nisk syk eller et liv som pårørende. Sorg tar den tiden den tar.
Vi bringer også døden med oss, i den nye situasjonen. Kan man sørge over døden før man har møtt den? Man le- ver jo fortsatt og livet er et usikkert pro- sjekt. Kan man sørge på forhånd?
Det å møte døden, på den ene eller andre måten, gjør noe med oss. Ven- tesorg eller dødssorg.
Vi er kanskje ikke redde for å dø,
men for den siste tiden og å dø fra noen. Når man har begrenset med tid,
er det alltid for lite. Døden kan bli en gigantisk elegant i rommet, men det
gir en verre sorg etterpå, når man ikke snakker om døden. Livet tar oss, fille- rister oss og krøller oss sammen. Uan-
sett hvor mye vi prøver å rette på og ' glatte ut, så setter det spor og vi mister
 1 Finnnoedulikeråværeiaktivitet med. Sørg for at du blir litt sliten, uansett hva det er.
2 Gjørdetsammenmedandre.Gjør avtaler med noen andre, så slipper du at dørstokkmila blir for lang.
3 Hold på lenge nok til at det blir en vane. Hjernen liker tryggheten med vaner. Motivasjonen er det som får deg ut av døren i starten, men vanen er det som får deg til å fortsette. Fire til seks måneder er det tiden det nok vil ta før det er blitt en vane.
4 Gidegselvenretrettmulighet.
Hvis det ikke fungerer med den aktiviteten for deg, så finn en annen.
 HJERNE DET " 2/2021 17 












































































   15   16   17   18   19