Page 18 - Hjerne Det! Nr. 2/2021
P. 18

 kanskje deler av oss selv. Kanskje føles det som at det ikke er noe igjen av deg i dette livet. Men vi kan limes sammen og bli sterkere, vakrere og leve bedre hvis vi limes godt sammen igjen.
Kunsten å klare oss selv er en felle, alle trenger hjelp. Det å mestre er ikke noe man må gjøre selv.
Øv deg på å ta imot hjelp. Hvem kan du ringe til? Gode venner må få lov til å tilby å hjelpe, trenge seg på og gjøre hus- arbeid etc. Du må heller ikke være redd for å spørre andre om hjelp. Skal man bligodpådette,såmåmanøvesegpåå bruke disse verktøyene, og å bli sett, hørt og forstått. Janette hadde en opp- skrift til oss på dette, en oppskrift som også er tilgjengelig i boken Livssorg.
Boken Livssorg er en selvhjelpsbok med oppgaver over 12 uker. For den som vil dykke dypere inn i Janette Rø- sets oppskrift anbefales det å kjøpe den. Har du flaks, er det kanskje en bokhandel som har den til halv pris. Uansett pris, så er den verdt pengene.
Marte Hallem Trio.
Marte Hallem Trio var den som fikk avslutte webinarrekken. Gjennom god musikk og fortellinger fra Stabburet Studio bød hun å både underholdning og ettertanke gjennom sine tekster. Hun har selv erfaring som hjernesvulst- pasient fra hun var 19 år, og lever nå med senskader i form av epilepsi og
annet. Hennes fortellinger fra livet, med og uten musikk, beskrev livets mange fasetter, og den som er så heldig å få muligheten til å delta på en av de- res konserter i fremtiden, bør benytte seg av denne muligheten. Ord klarer ikke å beskrive godt en times konsert, det må rett og slett oppleves. ◗
 WE BI
NAR
  OPPSKRIFT
1 Snakkmeddegselv,gjernehøyt,omdet
som har skjedd med deg og hvordan det påvirker deg. Ingen kan se hvordan du hardetnårikkeduselvkansidet.
2 Snakk med andre. Vær ærlig og bruk store ord når det er nødvendig. Har du det forferdelig, så si det. Uten å dele hele livshistorien. Bruk en makker eller et par venner. Beskriv smerter og annet som det er. Ikke si at det går greit. Du må anerkjenne deg selv og gi uttrykk for dette med klare ord. Finn dine tre setninger og øv deg på å si dem høyt til deg selv og andre.
3 Gjør det om igjen og om igjen til du finner de som lytter og gir forståelse.
4 Ta pauser. Slå av grublingen og fyll pausene med godt innhold. Bruk
YouTube og lær deg gjerne en ny hobby.
5 Skriv ned hvordan du fungerte før
 8 Omvendtdag,skrivnedtotingsomvar bra med dagen i dag. Fokuser på disse for å dempe smerten ved livet
 9 Lagdegenminnekrukkemedlapperi, storeogsmåminnerfrahelelivet. Fortsett å fylle den opp med gode minner fra dagene i dag, også. Har du en svart dag, så er ikke livet svart.
Se på de gode lappene med minnene. Lag dem sammen med familien og lag hver deres minnekrukke.
10 Sett opp et ark med «meg» og «kreften» på hver sin side av en strek.
Hvem er du, og hva er sykdommens
verk.
11 Gled deg over musikk som løfter deg
opp og gjør deg glad, det er lov å danse for deg selv om du vil. Musikk og kunst kan være en positiv påfyll. Gode lyder fra elver etc. er også på Spotify.
12 Hver dag skal inneholde paljetter og champagne. Hver dag skal inneholde noe å glede seg over.
13 Jomergodtdugjørfordegselv,
jo bedre blir det. Gjør minst en ting fra påfyllslisten din hver dag.
14 Selvmedfølelse er et godt verktøy. Møt deg selv med den samme med-
følelsensomdumøterandremed.
Vær venn med deg selv. Alle mennesker har det vondt innimellom, og i dag er detdintur.
15 Ikkestrittimotdetsomgjørvondt,
jo verre blir det. Aksepter og bruk kreftene på det som gir livsglede, selv om du eller en nær deg har kreft eller annen alvorlig sykdom.
16 Øvelsepåaksept:ståoppreistogiro, trekk pusten dypt, lukk øynene og kjenn etter hva du kjenner i kroppen, fra tå til topp. Skann deg selv, og kjenn på følelsene dine. Gjør dette
i ett minutt, før du åpner øynene.
Snakk så medfølende med deg selv. – Alle mennesker har det vondt
innimellom, i dag er det min tur. Gjør det hver dag, og møt deg selv med vennlighet.
17 SomTheaSteensadet:–Duvelgerdet fine, du velger det gode og du velger livet.
18 Livssorgerheltnormalt.Livssorg og livsglede går hånd i hånd. Finn dine verktøy. Verktøy for livet, ikke bare for nødlandingen på Færøyene.
6 7
sykdom. Etabler et nullpunkt og vurder egen situasjon.
Hva er din dag 0, hvordan fungerte du da? Som alvorlig syk, hvordan er din omvendte dag 0. Skriv mestringsdag- bok. Først da ser du at dagene er forskjellige. Hvordan det er å være deg, og forandringene.
18  HJERNE DET : 2/2021
























































   16   17   18   19   20