Page 31 - Grønn Kunnskap 2024
P. 31
Foto: Anette Tjomsland Spilling
Slik kan fisk og gris spise alger og gras
I et nytt grønt bioraffineringsanlegg skal forskerne teste hvordan gras og makroalger kan gi
oss egenprodusert proteinfôr som også gris, kylling og fisk kan nyttiggjøre seg av. Kan
Norge bli selvforsynt på proteiner?
Norge har fått sitt første pilotanlegg for grønn bioraffinering
på Tuv forsøksgård i Steinkjer, NIBIO.
Her får alger og gras røff behandling i en skruepresse,
slik at verdifull næring fra plantecellene frigis.
Teknologien gjør det mulig å utvinne protein og
næringsstoffer til fôr til enmagede dyr, som gris og
kylling, samt i havbruksnæringa.
Engvekster utgjør over halvparten av norsk landbruksareal.
I tillegg har vi store mengder tang og tare
langs kysten. Nyere forsøk viser at gras har en
protein kvalitet som kan sidestilles med importert
soya.
I et fôringsforsøk på gris fant forskerne at vi kan tilsette
opptil 15 prosent grasproteiner fra bioraffineringsanlegget
uten at det går ut over kvaliteten på
kjøttet.
I et annet forsøk fikk melkekyr ensilasje av pulp,
altså pressrestene etter bioraffineringsprosessen.
Forskerne tror at kyr fôra med pulp vil produsere
like mye melk, men trenger å drøvtygge pulpen færre
ganger og slik produsere mindre metan enn kyr som
får grasensilasje. Samtidig vil dyra utnytte nitrogenet
i grovfôret mer effektivt, og nitrogentapet fra urin og
møkk blir redusert.
Dersom Norge skal bli selvforsynt på proteiner må vi
løse utfordringene knyttet til volum, kvalitet og kostnader.
Protein fra grønn bioraffinering er foreløpig
dyrere enn protein fra soya. Forskerne jobber med å
utvikle flere produkter som gjør konseptet mer lønnsomt,
samt med å gjøre teknologien og prosessen
mer rasjonell.
Grønn bioraffinering kan bli en nøkkel til økt selvforsyning
og reduserte klimagassutslipp i framtiden,
samtidig som det åpner døren for innovasjon innen
flere industrier.
Formål: Finansiering: NIBIO
Kontakt: Bidra med ny kunnskap om hvordan grønn bioraffinering kan bidra til bærekraftig fôrproduksjon
og det grønne skiftet.
Forsker Steffen Adler, Divisjon for matproduksjon og samfunn.
E-post: steffen.adler@nibio.no | Telefon: 404 82 199
29