Page 18 - Forskningsetikk 1-2021
P. 18
Helsedata kan omfatte alle typer opplysninger om helse, og komme fra for eksempel helse og omsorgstjenestene eller de store befolkningsundersøkelsene.
Frykter tungvint
taushetsløsning
Nye lovendringer skal gjøre det enklere å bruke data fra ulike helseregistre. For dem som vil forske med taushetsbelagte opplysninger uten samtykke, kan det heller bli mer byråkratisk.
Det frykter både regionale og nasjonale etikkkomiteer for medisin og helsefag.
– Formålet med endringene har vært å forenkle, men når det gjelder fritak fra taushetsplikt, vil det tvert imot bli mer tung vint og byråkratisk, hevder Jacob Hølen.
Han er leder for Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk sørøst (REK sørøst). Hvis noen vil forske på mennesker, humant biologisk materiale eller helseopplysninger, må de søke REK om etisk forhåndsgodkjenning av prosjektet. Siden 2009 har REK også hatt ansvaret for å vurdere søknader fra forskere som ønsker å bruke taushets belagte opplysninger uten samtykke.
TEKST ELIN FUGELSNES ILLUSTRASJONSFOTO SHUTTERSTOCK
Nå skal vurderingen av dispensasjon fra taushetsplikt flyttes ut av REK til en ny instans. Ansvaret for den etiske forhånds godkjenningen forblir hos komiteene.
– To instanser vil måtte gjøre over lappende saksbehandling, påpeker Hølen.
Ubrukt gull
I Norge finnes over 50 medisinske kvalitetsregistre med helseopplysninger om alt fra smertebehandling til hjerneslag. I tillegg kommer rundt 20 sentrale helseregistre, som Kreftregisteret, Dødsårsaksregisteret og Medisinsk fødselsregister.
Registrene skal blant annet å gi bedre helse og omsorgstjenester. Det ligger også
store muligheter i å bruke data fra ulike registre i forskning. Forskere kan for eksempel undersøke om fedme spiller inn på risikoen for kreft, hvordan helsa vår påvirkes av klima og miljø, eller hvordan hivepidemien utvikler seg i Norge.
Men samtidig som det blir snakket om at helseregistre er en gullgruve, har en økende bekymring dukket opp: Forskere bruker i for liten grad disse dataene, og det nasjonale «gullet» blir liggende ubrukt.
Lovendringer skal øke bruken
I 2017 la Helsedatautvalget, der Hølen for øvrig var et av medlemmene, fram en rapport som peker på ulike utfordringer: Systemet er komplekst og tidkrevende, og
18 FORSKNINGSETIKK | NR. 1 | 2021