Page 9 - Forskningsetikk 2-2020
P. 9

– Vi måtte beskytte våre ansatte
Appen Smittestopp ble heftig debattert i media. Firmaet bak valgte å sette inn drastiske tiltak for å beskytte de ansatte.
Imidten av mars fikk Simula Research Laboratory et oppdrag fra Folkehelse- instituttet: De skulle lage en mobilapp
som bidro til å bekjempe smittespredning. Under en måned senere var appen
Smittestopp klar. Den skulle samle inn lokasjonsdata fra befolkningen og melde fra om noen hadde vært i nærheten av en smittet person.
Men motstanden mot innsamling av slike data var stor. Mye debatt, og risikoen for utenlandsk spionasje, førte til at Simula tok grep for å beskytte sine ansatte.
Fjernet ansattinformasjon
Navnene til de som jobbet med appen, ble derfor ikke offentliggjort. Kun lederne har vært kjent. I den mest intense perioden ble også all ansattinformasjon på hjemme- sidene fjernet, og det samme med nettsidene der publikasjoner stod omtalt.
Samlet kunne disse opplysningene gjort det mulig å finne ut hvem som jobbet med appen, forklarer nestleder i Simula,
Kyrre Lekve.
– Noen vil mene at forskere bør tåle å stå i en debatt?
– Simula må selvsagt kunne forsvare alt vi gjør, og lederne tåler fint å stå i en storm. Men med den mengden hets som eksisterer i debatten om Smittestopp, ville vi ikke utsette våre ansatte for den belastningen, sier han.
Lekve mener at forskere og utviklere bør få slippe å forholde seg til person- angrep, for eksempel på Twitter.
– Twitters begrensede format gjør at plattformen dyrker fram unyanserte utsagn og spissformuleringer. Dette er det motsatte av forskningsprosessen, som er tuftet på dialog og resonnering.
Personvern og sikkerhet
Lekve ville ikke gjort noe annerledes i utviklingen av selve appen. Han poengterer at det var myndighetene som bestemte at lokasjonsdata skulle brukes, og at Simula kom med sine innspill underveis.
– Personvern og sikkerhet var sentralt helt fra starten av. Det var viktig for oss med en klar forankring i loven og tett dialog med Datatilsynet.
I juni ble appens datainnsamling stoppet. Datatilsynet vurderte da at smitten var for lav til at appens inngrep i personvernet kunne rettferdiggjøres. Lekve har likevel hele tiden følt seg trygg på at forskerne har gjort etisk solide valg.
– Alle som arbeidet med appen, har vært opptatt av at den ikke skal kunne misbrukes til overvåking eller kontroll, presiserer han.
   Personvern og sikkerhet var sentralt helt fra starten av.
Kyrre Lekve
FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2020 9
 TEMA: KORONAPANDEMIEN
 Foto: Bård Gudim / Simula











































































   7   8   9   10   11