Page 9 - Forskningsetikk 3-2021
P. 9
– Det er ikke farlig, du brekker ingenting
Anine Kierulf foreskriver medietrening, godvilje og et lag teflon mot latterlig gjøring og hersketeknikker.
TEKST OG FOTO INGRID S. TORP
«Hver gang jeg hører stemmen din på radioen, blir jeg bekymret».
Det var beskjeden Anine Kierulf fikk i en medarbeidersamtale. Hun var så aktiv i media at det måtte da gå ut over arbeidet med doktorgradsavhandlingen. Det gjorde det ikke.
– Vi skal prøve å tolke hverandre så velvillig som mulig, og det kunne vært en helt legitim ting å si hvis vedkommende hadde satt seg inn i fremdriften. Men det var ikke tilfellet, og jeg fullførte i god tid.
For Kierulf sa dette mye om hvordan noen ser på formidling – som et over- skuddsprosjekt man skal drive med når man har tid.
– Men hvis det som gir uttelling, skal være styrende for alt vi gjør, trenger vi ikke være akademikere. Da kan vi jobbe i det private næringslivet. Akademikere må ha en større forståelse av samfunnsopp- draget. Du må selvsagt publisere vitenska- pelig for å komme deg opp og frem, men vi skal ikke bare drive forskningsfronten fremover. Vi skal sørge for at kunnskapen kommer alle til gode. At den kommer demokratiet til gode. Jo mer opplyst demokratiet er, jo bedre blir demokratiet, og jo bedre blir beslutningene vi tar.
Kierulf har Grunnloven på sin side.
§ 100 sjette ledd sier: «Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale.»
– Det er ganske kult at demokratiet vårt anser dette med et åpent og opplyst ordskifte som så viktig at det ligger i Grunnloven. For det er ikke det at det står
Anine Kierulf leder ekspertutvalget som skal utrede tilstanden for akademisk ytringsfrihet i Norge.
der, som gjør at det er viktig, det er det at det er viktig, som gjør at det står der.
En heiende kritiker
Anine Kierulf leder ekspertutvalget som skal utrede tilstanden for akademisk
ytringsfrihet i Norge. Hun er også første- amanuensis ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo, stedet hun forlot etter fullført doktorgrad i 2014 og senere returnerte til i 2020. Da hadde noe skjedd med ytringskulturen.
FORSKNINGSETIKK | NR. 3 | 2021 9