Page 8 - Forskningsetikk 3-2023
P. 8

– Mange mener vi bør være hardere i klypa
Kanalregisteret skal inneholde troverdige og anbefalte tidsskrift, men sliter med å holde useriøse aktører ute. Utvalget som røkter registeret, vurderer nye tiltak.
Vi opplever en økende mengde bekymringsmeldinger fra forskere som opplever uheldig praksis. Mange mener vi bør være hardere i klypa. Men det er et minefelt, der vi for eksempel opplever at de store forlagene truer med advokat, sier Vidar Røeggen, senior­ rådgiver i UHR og sekretariat for Det nasjonale publiseringsutvalget.
Utvalget har det faglige ansvaret for Register over vitenskapelige publiserings­ kanaler (kanalregisteret). Det omfatter både å godkjenne, nivåinndele og even­ tuelt fjerne tidsskrifter og serier etter bekymringsmeldinger fra forskersamfun­ net. Kanalregisteret inneholder i dag
30 000 publikasjoner og 1 750 forlag på nivå 1 og 2.
Utfordringene som utvalget, og forsker­ samfunnet, står overfor, knytter seg til alt fra dårlig kvalitetskontroll og ukritisk publisering til fullstendig fabrikkerte artikler. Røvertidsskrifter og artikkel­ møller (paper mills) er ofte inne i bildet.
Nå vurderer utvalget to konkrete tiltak for å holde useriøse aktører ute:
• å nulle ut hele porteføljen til enkelt­
forlag, altså å kaste ut alle tidsskrift som
utgis av visse aktører
• å innføre et system hvor forskere kan
rapportere spam/useriøse henvendelser fra forlag og tidsskrift
Uoversiktlig landskap
Ifølge Røeggen er utfordringene spesielt store på visse fagområder. Blant disse er MNT­fagene: matematikk, naturvitenskap og teknologi. Merethe Vadla Madland er prorektor for forskning ved Universitetet
i Stavanger og leder Nasjonalt publise­ ringsutvalg for MNT­fag.
– Omfanget av useriøse aktører er helt klart en utfordring, konstaterer hun.
– Vi opplever en økende mengde bekymringsmeldinger fra forskere som opplever uheldig praksis, sier Vidar Røeggen i Det nasjonale publiseringsutvalget. Foto: Aron B. Løsnes
TEKST ELIN FUGELSNES
   8 FORSKNINGSETIKK | NR. 3 | 2023
Tidligere betalte man for å få lese forskningsartikler. Nå betaler forskere store summer for å få publisere. Denne forretningsmodellen er roten til mye vondt, mener Vadla Madland.
– Det er forholdsvis enkelt og billig å starte useriøse tidsskrifter, og sjansen for profitt er stor nok til at mange tør å prøve seg, sier hun.
Før kunne navnet på forlaget gi en god pekepinn på et tidsskrifts kvalitet og pålitelighet, påpeker Madland. Nå er landskapet mer uoversiktlig.
– Mange forlag befinner seg i et grenseland og utgir tidsskrift av svært varierende kvalitet, fra ganske bra til utrolig dårlig.
Ute av kontroll
Publisering i godkjente tidsskrifter gir publiseringspoeng. Disse er en del av grunnlaget for den resultatbaserte finan­ sieringen av institusjonene i UH­sekto­ ren, instituttsektoren og helseforetakene.
Nå har regjeringen bestemt at fra 2025 skal ikke publiseringsindikatoren lenger









































































   6   7   8   9   10