Page 9 - Forskningsetikk 1-2023
P. 9

  Pasienter som deltok i kreftstudien Norwait via Haukeland universitetssjukehus, ble utsatt for økt risiko for forverret kreftsykdom og død. Foto: Marit Hommedal / NTB
Avsluttet studien
I slutten av januar besluttet SUS og pro- sjektleder, etter anbefaling fra styrings- gruppen, at Norwait skulle avsluttes. SUS sendte sluttmelding til Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskning (REK), og i denne finnes en tabell med informasjon om gjenvekst og spredning for alle sykehusene. Den skal være basert på november-oversikten.
Her er imidlertid informasjonen opp- gitt i avrundede prosenter, og grunnlags- tallene er ikke tilgjengelige. Tall på døds- fall er tatt ut av tabellen, og i tillegg er sju pasienter fra SUS, Universitetssykehuset Nord-Norge og St. Olavs hospital fjernet. (Tabellen oppgir totalt 81 pasienter, mot 88 i mai-oversikten.)
Magasinet Forskningsetikk har bedt SUS om både grunnlagstall for tabellen
i sluttmeldingen og oppdaterte tall på hvor mange pasienter som er døde av kreften og døde av andre årsaker. Det har vi ikke fått. Ingen av aktørene vil forklare hvorfor tallmaterialet er lagt frem på denne måten i sluttmeldingen, som skal behandles på et komitémøte i REK Vest
i februar.
– Tildekking skaper utrygghet
Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) har fulgt med på Norwait-saken. Den dukket opp samtidig med en annen sak de be- handlet fra det samme fagmiljøet.
i dag, sammenlignet med pasientene fra de andre sykehusene.
Magasinet Forskningsetikk har snakket med flere av medlemmene i styringsgrup- pen. De forteller at konfliktnivået i miljøet er høyt, og at ingen får gå ut med infor- masjon om Norwait-pasientene. Ingen
av medlemmene som har vært villige til
å fortelle om saken, ønsker å stå frem
med navn.
Flere kilder forteller at oppdaterte tall over alle pasientene ble lagt frem i styrings- gruppen både i mai og november 2022.
I mai i form av en tabell som ble sendt ut til medlemmene; i november via en storskjerm i et møte, angivelig av frykt
for lekkasjer.
Flere er døde
Verken oversikten fra mai eller november er oversendt til instansene som nylig har behandlet eller er i ferd med å behandle saken.
Dette bekrefter underdirektør Toril Sagen i Helsetilsynet, assisterende fylkes- lege Karianne Flaatten ved Statsforvalteren i Vestland og politiadvokat Erik Rand
i Sør-Vest politidistrikt. Ingen av aktørene vil svare på hvorfor dette ikke har blitt oversendt til politi og tilsynsmyndigheter.
Magasinet Forskningsetikk har sett tabellen som ble lagt frem i styrings- gruppen i mai, samt data om de 31 HUS- pasientene som sykehuset selv sendte over til Statsforvalteren i juni.
Tallene viser at minst 10 av HUS- pasientene i sommer hadde fått gjenvekst i tillegg til spredning, mot 4 totalt ved de andre sykehusene. Oversatt til prosenter: 32 prosent hos HUS mot 7 prosent ved alle andre sykehus totalt.
Mai-oversikten viser også at antall HUS-pasienter som har dødd av kreften, har gått opp fra to til tre. Én pasient fra øvrige sykehus er død av sykdommen.
Da Magasinet Forskningsetikk besluttet å publisere tallene, gjorde vi aktuelle aktører skriftlig kjent med dette og stilte flere spørsmål. Ingen ville gi noen kom- mentar. Både Ebbing ved HUS og Skeie ved SUS viser til at saken fremdeles er til behandling hos politi, tilsynsmyndigheter og REK Vest.
– Dersom vi går inn i saken, har vi lovhjemmel til å kreve innsyn i alt som finnes av dokumentasjon, sier Pål Iden, direktør i Ukom. Foto: Ukom
  FORSKNINGSETIKK | NR. 1 | 2023 9








































































   7   8   9   10   11