Page 10 - Forskningsetikk 2-2024
P. 10

                 de brenner for. Men det har blitt et kom­ promiss som alle kunne stå inne for, ifølge Toft.
Et frø til forandring
Tre uker senere er manifestet godt på vei ut i verden. Over 150 personer har sig­ nert. På telefon forteller Toft at hun er
i full gang med å bearbeide journalister rundt omkring, koordinere med folk
i andre land og finne ut av noen tekniske utfordringer.
– Det er alltid en del fotarbeid som må gjøres før snøballen begynner å rulle. Men dette er et langsiktig prosjekt. I manifestet skriver vi at det skal være et frø til forand­ ring. Vi ønsker at det skal være en orga­ nisk prosess. Manifestet viser vår visjon, og samtidig inviterer vi forskere til å mø­ tes på tvers, og så får vi se hvor det fører oss.
– Hvordan opplevde du samlingen i Gøteborg?
– Det var ekstremt positivt å være i en forsamling der man tenker på samme må­ te. Det er mye mer oppmuntrende å møtes om lengslene etter noe enn om frustrasjo­ nen over noe.
Den beste versjonen av seg selv
Etter mange år som aktivist har Toft blitt mest sliten av det sinnet som finnes hos mange aktivister. Men hun blir også frust­ rert over oppgittheten som preger mange forskere, og den manglende troen på at endring er mulig.
– Det er merkelig, siden det å kunne forestille seg noe annet på en måte ligger i arbeidsbeskrivelsen til en forsker. Jeg tror det skyldes en utbredt fryktkultur, hvor det å uttrykke en drøm eller en fore­ stilling høyt, er farlig fordi man går imot
mange mektige og sterke økonomiske in­ teresser. Det var deilig å møte noen som ikke var så redde, og som stod ved at de også ser for seg noe annet.
Tofts inntrykk er at mange har en fore­ stilling om at store forandringer starter med det kollektive. Men egentlig starter de alltid med mange små endringer. Det er en mindre behagelig versjon å forholde seg til.
– Mennesker har ikke noe imot å være middelmådige eller dårlige versjon av seg selv. Det de fleste er redde for, er å være den beste versjonen av seg selv, for det krever at man noen ganger går imot normen. Det er der forandring skjer. n
   Maria Toft bruker dødsspiralen maur noen ganger havner i, som et bilde på dagens akademia. Fenomenet oppstår når maur mister orienteringsevnen og følger hverandre blindt til de dør av utmattelse.
10 FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2024



















































































   8   9   10   11   12