Page 12 - Forskningsetikk 2-2024
P. 12
I snart fire år har Hans Wasmuth og Arne E. Færden støttet hverandre som varslere i Norwait-saken.
En lang kamp
Innad i fagrådet har Færden opplevd det som en lang kamp å få monitoreringen i gang. Dette til tross for at svært bekym ringsfulle opplysninger kom frem allerede i november 2020.
Da fikk Kreftregisterets fagråd vite at kirurgene ved Haukeland hadde tatt med veldig mange pasienter i studien – mange flere enn de andre sykehusene, og mange flere enn befolkningsgrunnlaget tilsa. Samtidig hadde en uventet stor andel av disse pasientene fått forverring og spred ning av kreften.
– Det var ikke vanskelig å skjønne at det var noe som ikke stemte, sier Færden.
Fagrådet besluttet deretter å sette inklu sjonen av pasienter i Norwait på pause, og at monitorering skulle gjennomføres.
– Men prosjektleder/fagrådsleder ville gjenåpne studien og sette monitorering på vent. Dette oppfattet jeg som trenering, sier varsleren.
E-post-forbud
Færden skrev gjentatte eposter til pro sjektleder/fagrådsleder og ansvarlig kirurg ved Haukeland for å stoppe gjenåpning av studien og få fortgang i monitorering.
Hele fagrådet, inkludert Kreftregisterets direktør, sto i kopifeltet. Det kom ingen svar.
Til slutt ble det holdt et ekstraordinært fagrådsmøte i april 2021. Det ble bestemt at monitorering skulle starte uten gjen åpning av studien.
– Kreftregisteret og fagrådet beskytter hverandre, sier Hans Wasmuth.
– Motarbeidet og straffet
Norsk lov gir varslere et spesielt vern, in kludert et forbud mot gjengjeldelse når ansatte varsler om kritikkverdige forhold i virksomheten hvor de jobber. I Norwait handler varslingen om feil gjort ved andre virksomheter enn der varslerne jobbet, i et forskningsprosjekt hvor flere sykehus og Kreftregisteret samarbeidet.
Kreftregisterets fagråd for tykk og endetarmskreft, hvor Færden var medlem, fungerte som styringsgruppe for forsk ningsprosjektet. En gastrokirurg ved Stavanger universitetssjukehus var prosjekt leder, og samtidig leder for fagrådet. Vedkommende har fått sterk kritikk fra Helsetilsynet for uforsvarlig oppfølging av Norwaitstudien og brudd på meldeplikten.
Også Kreftregisterets direktør, Giske Ursin, var til stede på flere av møtene i fagrådet når problemene rundt Norwait ble diskutert.
– Kreftregisteret visste tidlig om over og feilinkluderingen ved Haukeland og hadde svært gode forutsetninger for å vite hva som skjedde i Norwait, men unnlot å gripe inn, sier Wasmuth.
– Jeg opplevde at fagrådet ikke ønsket at realitetene skulle komme frem, og at jeg
ble motarbeidet og straffet som varsler, sier Færden.
Bekymret etter gransking
Vi reiser tilbake til september 2021. Fær den sitter på Stavanger flyplass og venter på flyet hjem. Han jobber ved Akershus universitetssykehus (Ahus) og leder syke husets deltagelse i Norwait.
Denne dagen har han, sammen med en kollega, gransket forskningsarbeidet som kirurger ved Stavanger universitetssjuke hus (SUS) har bidratt med i Norwait. Alle deltagende sykehus skal granskes på den ne måten, og så langt er fire unnagjort. Fagtermen for slik gransking er monitore ring.
Færden er meget bekymret for det han og granskerkollegaen avdekket i Bergen i juni, tre måneder tidligere. Han er dessu ten svært urolig for hvordan Kreftregiste rets fagråd har håndtert opplysningene om dette. Blant annet har rådet, på et møte 19. august, avvist å diskutere grans kernes funn fra Haukeland.
Færden har vært medlem i Kreftregiste rets fagråd i 19 år. Han skal straks åpne en epost som setter et brått punktum for den innsatsen.
12 FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2024