Page 11 - Forskningsetikk 2-2024
P. 11
Arne E. Færden mener Kreft- registerets fagråd bør gjøre endringer om tilliten skal gjenopprettes.
Kreftregisteret
kastet ut varsler
– Det har tatt på å komme hit. Jeg har blitt frosset ut av fagmiljøer og mistet venner, men jeg ville gjort det samme igjen, sier Arne E. Færden.
TEKST KRISTIN S. GRØNLI FOTO FREDRIK NAUMANN / FELIX FEATURES
I2020 begynte Norwaitsaken å rulle. Siden den gang har en rekke ulike in stanser gjort sine gjennomganger og
kort fortalt gitt varslerne rett (se fakta boks). Det er ikke noe å glede seg over, mener gastrokirurgene Arne E. Færden og Hans Wasmuth, som er varslerne. Saken er for alvorlig og har rammet så mange.
Magasinet Forskningsetikk har tidligere skrevet flere artikler om temaet.
Målet med forskningsprosjektet Norwait var å undersøke et venteogse opplegg for pasienter som ikke hadde spor
igjen av endetarmskreft etter stråle behandling. 23 av 31 pasienter som ble med på forskningsprosjektet via Hauke land universitetssjukehus i Bergen, fikk gjenvekst av kreft i endetarmen. Av disse fikk 12 pasienter spredning av kreften, og 7 er døde, ifølge tall Aftenposten nylig har innhentet.
Også for varslerne har saken vært en belastning.
– Vi har stått alene. Det har vært tungt, sier Færden.
Over lang tid har Wasmuth lagt ned et stort arbeid med varsling til ulike invol verte og eksterne instanser og vært vars lernes ansikt i offentligheten. Færden har frontet saken innad i fagmiljøet. Nå fortel ler han hvordan det har vært.
Magasinet Forskningsetikk har sett e postutvekslinger og andre dokumenter som bekrefter hendelsene Færden forteller om. Aktørene som utsettes for kritikk, har fått mulighet til å svare (se faktaboks).
FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2024 11