Page 13 - Forskningsetikk 2-2024
P. 13

                 – På møtet spurte jeg hvorfor man ikke hadde svart på mine e­poster. Da fikk jeg til svar at disse diskusjonene ikke skulle foregå på e­post, sier Færden.
Møtereferatet viser at Kreftregisterets fagråd faktisk bestemte at medlemmene ikke skulle ha «faglige» diskusjoner på e­ post.
– Det er grunn til å spørre hvorfor man ikke ønsket åpenhet, etterrettelighet og sporbarhet, sier Færden.
Funnene ble ikke nevnt
Monitoreringen kom i gang i mai 2021. I juni var det altså Bergen som sto for tur.
– Det vi fant der, var meget urovekken­ de. Mistanken om feilinkludering ble be­ kreftet, forteller varsleren.
Kirurgene ved Haukeland hadde inklu­ dert pasienter med vedvarende kreft. De skulle aldri vært med på noe vent­og­se­ opplegg, men fått operasjon med én gang.
Færden skrev til gastrokirurg Morten Tandberg Eriksen som ledet monitorerin­ gen, og ba på det sterkeste om at gran­ skernes funn fra Bergen måtte bli tatt opp på tidligere nevnte augustmøte i Kreft­ registerets fagråd.
Han ba også om at e­posten skulle bli videresendt til medlemmene i fagrådet, som grunnlag for diskusjon. Men Færdens e­post ble ikke sendt ut. Den ble heller ikke nevnt på møtet hvor Eriksen var til stede, før Færden selv tok ordet.
– Fagrådet ønsket ikke å diskutere funnene ved Haukeland, forteller han.
Det Færden la frem, kom heller ikke med i møtereferatet.
Uenige om meldeplikt
På samme møte sa Færden at han mente det som hadde skjedd i Bergen, var brudd på helseforskningsloven og utløste plikt til å melde fra til myndighetene.
Helseforskningsloven slår fast at pro­ sjektleder omgående skal gi skriftlig mel­ ding til tilsynsmyndighetene om alvorlige, uønskede eller uventede medisinske hen­ delser som antas å ha sammenheng med forskning. Andre forskere og annet perso­ nell skal også varsle om forhold som kan medføre fare for forskningsdeltakernes sikkerhet.
Kreftregisterets fagråd mente at de ikke hadde noe med slik varsling. Eriksen sa det var de lokale sykehusene sitt ansvar å melde avvik, ifølge møtereferatet.
Ifølge Norsk pasientskadeerstatning fikk flere Norwait-pasienter ved Haukeland universitetssykehus dårligere prognose på grunn av forsinket behandling. Foto: Marit Hommedal /NTB.
  På samme tid dukket det fra fagmiljøet og Kreftregisterets sekretariat opp spørs­ mål rundt Færdens stilling ved Ahus. Var han kanskje blitt pensjonist? Færden svar­ te skriftlig at han nylig hadde tatt ut tidlig pensjon, men fremdeles var ansatt ved Ahus i redusert stilling, som aktiv kliniker.
Kastet ut
På Stavanger flyplass i september er det derfor ikke noen stor overraskelse da Færden åpner e­posten han har fått fra Kreftregisterets sekretariat.
Der skriver fagansvarlig for Kreftregis­ terets kvalitetsregister at hun håper Fær­ den forstår det er tid for en ny represen­ tant fra Ahus i fagrådet. Hun nevner kjø­ reregler og retningslinjer om at medlem­ mer som avslutter sine faste stillinger ved et sykehus, ikke lenger kan representere det sykehuset i fagrådet.
– For meg stadfester utkastelsen at man forsøker å nøytralisere eller kneble meg, sier Færden.
Han blir enda mer bekymret.
– Jeg blir redd for at man skal prøve å skjule feilbehandlingen ved Haukeland. Jeg ser ingen annen grunn til at de kaster meg ut fra fagrådet med øyeblikkelig virk­ ning. Jeg var jo midt i arbeidet med moni­ toreringen.
Fikk ikke takke for seg
Færden sjekker de gjeldende vedtektene for fagrådet, som ikke gir andre begrens­ ninger enn at medlemmene skal være aktive fagpersoner. Han ber skriftlig om
å få se retningslinjene som Kreftregisteret viser til. Det får han ikke.
– Jeg er i høyeste grad aktiv på dette tidspunktet – både med forskning, klinisk arbeid og veiledning av doktorgradsstu­ denter, sier varsleren.
At han er aktiv kliniker ved Ahus, blir bekreftet av ulike aktører ved sykehuset. En av dem er gastrokirurg Johannes Kurt Schultz, som etter hvert tar over Færdens rolle som leder for sykehusets deltagelse i Norwait.
I en e­post til prosjektleder/fagråds­ leder sendt 24. oktober 2021 skriver han at det er meget uheldig at Færden må for­ late fagrådet når det ikke står noe i ved­ tektene om at dette er nødvendig ved end­ ring i ansettelsesforhold.
Geir Bøhler, som er avdelingsleder ved Gastrokirurgisk avdeling ved Ahus, skri­ ver en e­post til fagrådets nye leder, gas­ trokirurg Arne Wibe. Der understreker han at Færden fremdeles er aktiv kliniker på avdelingen, og at dette burde vært sjek­ ket med avdelingen før man besluttet å ta ham ut av fagrådet.
FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2024 13




































































   11   12   13   14   15