Page 14 - Forskningsetikk 2-2024
P. 14

                  – I fagmiljøet har man ikke vært villig til å ta saken opp til bred diskusjon med alle parter for å lære av den, sier Arne E. Færden
Selv Eriksen, som er blant varslernes kritikere, uttrykker undring over proses­ sen. I en e­post til Færden, med sentrale aktører i kopifeltet, skriver han: «Jeg er enig i at vi må ha konsekvent praksis når det gjelder pensjon, men vi har ikke tid­ ligere praktisert det slik at man ryker ut på dagen.»
Utkastelsen blir likevel stående, og Færden får bare komme innom noen av møtene i fagrådet via videolink når moni­ toreringen diskuteres.
– Jeg fikk ikke en gang være med på et avsluttende møte for å si takk for meg, som var vanlig, sier han.
Underskriftskampanje
På dette tidspunktet har det gått over et år siden den urovekkende utviklingen for Haukeland­pasientene først ble kjent for Kreftregisterets fagråd og direktør.
Færden vil ikke gi seg på at det er feil å la granskernes funn fra Bergen vente. Helt i starten av oktober sender han ut en mail som går til sentrale aktører ved sykehuse­ ne som deltar i Norwait, til aktørene i Kreftregisteret inkludert direktør, og til fagrådet.
Han skriver at det ikke er i tråd med helseforskningsloven å holde granskernes funn fra Haukeland skjult, og at funnene dessuten krever tiltak ifølge loven. Wasmuth varsler på sin side alle de forsk­ ningsansvarlige institusjonene.
Kort tid etter får varslerne greie på at en underskriftskampanje er blitt sendt ut den 11. oktober via Kreftregisterets sekre­
tariat. Den er gått ut til hele fagrådet på vegne av Eriksen. Her viser Eriksen til «uenighet med to tidligere medlemmer av fagrådet».
– Selvfølgelig oppfattet vi at under­ skriftskampanjen var rettet mot Wasmuth og meg, sier Færden.
Eriksen anklager de «tidligere medlem­ mene» for å komme med personangrep mot prosjektleder med hensikt å under­ grave omdømme.
Deretter følger en «uttalelse» som Eriksen ber fagrådsmedlemmene om å skrive under på. Den beskriver varslernes innspill som «et personlig korstog», og ut­ trykker full tillit til studiens prosjektleder/ fagrådsleder.
– Å gjøre en sakskonflikt til en person­ konflikt er en velbrukt hersketeknikk, påpeker Færden.
– Full tillit
Varslerne har for lengst mistet tilliten til fagrådets behandling av Norwait­saken. Wasmuths arbeid med å varsle ulike eks­ terne instanser har allerede vært i gang en stund. Han varslet Redelighetsutvalget for forsking i Helse Vest i juni 2021, og Helse­ tilsynet mot slutten av september.
Wasmuth bestemmer seg også for å gå ut offentlig. Den 20. oktober omtaler han problemene med Norwait i Kirurgen, medlemsbladet til Norsk kirurgisk foren­ ing. Han står også frem i Aftenposten.
– Kreftregisteret har full tillit til pro­ sjektledelsen i studien, uttaler Ursin til avisen samme dag.
Færden understreker at Ursin hele veien fikk varsler­mailene hans, inkludert én han sendte til henne direkte hvor han varslet om behandlingen han fikk i fag­ rådet.
– Da ringte hun meg, men den samta­ len kom det ikke noe ut av. Det er påfal­ lende at direktøren ikke reagerte på mine mailer og det som kom frem på møtene i fagrådet. Kreftregisteret har ikke ivaretatt sitt ansvar som forskningsinstitusjon. De har heller ikke ivaretatt meg som varsler, tvert imot. Jeg mener at direktøren, gjen­ nom å ikke gripe inn, har vært delaktig
i å motarbeide meg.
«Eksepsjonelt mot»
Færden varsler også Kreftregisterets styre ved styreleder Kjell Magne Tveit om behandlingen han fikk i fagrådet. Tveit svarer blant annet:
 Slik svarer de
Disse aktørene har fått anledning til å komme med tilsvar:
• prosjektleder for Norwait, som også ledet fagrådet i prosjektperioden
• ansvarlig kirurg ved Haukeland universitetssjukehus
• nåværende fagrådsleder Arne Wibe
• tidligere styreleder i Kreftregisteret Kjell Magne Tveit
• Kreftregisterets direktør, Giske Ursin
• konstituert fagdirektør ved Oslo universitetssykehus Morten Tandberg Eriksen
Eriksen svarer i en e-post:
Dette er en sak som fremfor alt er trist for de pasientene som har blitt rammet, men også har viktige læringspunkter om gjennomføring av klinisk forskning.
Ursin svarer i en e-post:
Dette er en alvorlig og trist sak. Den har vært grundig behandlet i en rekke instanser, og vi viser til konklusjonene og læringspunktene derfra.
De øvrige aktørene har ikke ønsket å kommentere saken.
14 FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2024






























































   12   13   14   15   16