Page 16 - Forskningsetikk 2-2024
P. 16
Utfordrer fysiske intervjuers gullposisjon
Resultatet blir ikke automatisk best om forskere snakker med deltagere ansikt til ansikt. Telefon- og videointervjuer har ufortjent dårlig rykte, mener to sosiologer.
Etter pandemien har en del forskere blitt langt mer åpne for å ta i bruk det vi kaller medierte intervjufor
mer. Men det er fortsatt veldig vanlig å tenke at det er en form for kompromiss. At det er greit, men ikke det beste, forkla rer Lars E. F. Johannessen, som er første amanuensis ved Senter for profesjons forskning ved OsloMet.
En slik innstilling hadde han selv også inntil for noen år siden. I 2018 satte Johannessen i gang et prosjekt om erfa ringer med AV1, en kommunikasjons robot for langtidssyke barn som må være lenge borte fra skolen.
– Vi kom på tanken at vi kanskje skulle bruke telefonintervjuer for å få et raskt overblikk over alle som var involvert. Vi tenkte åpenbart på det som en annen rangs metode og så ikke for oss at det skulle være noe som kunne bære hele prosjektet.
I kvalitativ intervjuforskning blir nem lig ansikttilansiktintervjuer betraktet som gullstandarden, altså den beste meto den. Argumentene er mange, blant annet at det er lettere å oppnå dyp kontakt raskt når man møtes ansikt til ansikt, at sam talen flyter bedre og svarene blir mer utfyllende.
– Men jeg ble overrasket over hvor god kontakt jeg fikk med folk på telefon, for teller Johannessen.
TEKST OG FOTO ELIN FUGELSNES
Metodefordommer
På samme kontor satt Erik Børve Rasmus sen, som nå er førsteamanuensis ved Insti tutt for sosialfag, OsloMet. Han ble over rumplet av ivrige kommuneansatte da han skulle forske på utvikling av velferdstek nologi.
– Når jeg tok kontakt for å spørre om vi kunne ta et intervju, kom responsen ofte i form av en kalenderinvitasjon til et Teamsmøte. Dette var før pandemien, og jeg hadde jo aldri brukt Teams eller Zoom, forteller Rasmussen.
Han valgte å gi det en sjanse.
Johannessen og Rasmussen regnet med at de kom til å «få litt pepper» for meto den når framtidige artikler skulle gjen nom fagfellevurdering. Hvordan kunne de komme fordommene i forkjøpet? Det skulle bli gnisten til et felles engasjement, som manifesterte seg i et felles kapittel i boka Tett på profesjon, arbeid og politikk som kom ut tidligere i år. (Les omtale
av boka på s. 26–27.
Der argumenterer de to sosiologene for at det er på tide ikke bare å utfordre fysis ke intervjuer som den selvsagte vinner, men å rive ned hele seierspallen. For ingen metode eller data er best i seg selv, er deres enkle budskap.
– Forskere må fri seg fra gullstandard diskursens åk, hvor en rar prestisjerang avgjør at noen metoder er kulere enn an
dre. De må heller la seg styre av kreativitet og hvor godt metoden egner seg til det konkrete formålet, fastslår Rasmussen.
Ikke la trikken styre
Forskere som ikke svømmer i tid eller penger, intervjuer vanligvis personer som befinner seg i geografisk nærhet av dem selv, påpeker de to sosiologene. I verste fall kan det bidra til at forskningens bilde av samfunnet blir fordreid fordi viktige perspektiver og erfaringer ikke får inn pass.
En åpenbar fordel med medierte inter vjuer er at verken forskeren eller infor manten trenger å reise noe sted. I stedet for å la et relativt begrenset geografisk område sette begrensningene, kan forsk ningsspørsmålet lede vei.
– Forsker vi på velferdstjenester, trenger vi ikke begrense oss til Oslo. Vi kan heller tenke på om det er noen inter essante forskjeller mellom små og store sykehus eller små og store NAVkontorer. I stedet for å la oss styre av hvor vi enkelt kan komme oss med trikken eller tbanen, kan vi gå etter hvem det er inte ressant å prate med, sier Johannessen.
Hans erfaring er at medierte intervju former også øker sannsynligheten for at informantene vil stille opp. Travle mel lomledere med stappfulle jobbkalendere eller småbarnsforeldre i tidsklemma sier
16 FORSKNINGSETIKK | NR. 2 | 2024