Page 16 - Forskningsetikk 3-2021
P. 16
MEDFORFATTERSKAP:
Ekspertene har ett soleklart råd
– Jeg har mange ganger vært glad for at vi avklarte ting tidlig, sier hjerneforsker Edvard Moser ved NTNU.
Når forskning skapes, er det mange snubletråder. Hvem skal stå som forfattere, og i hvilken rekkefølge? Hva gjør du med henne som ikke bidro i selve forskningen, men som var en essen- siell døråpner? Og hva hvis den hovedan- svarlige førsteforfatteren plutselig skal flytte ut av landet før arbeidet er gjort?
Konflikter om medforfatterskap er velkjent for forskningsetiske utvalg og redelighetsutvalg. For dette handler absolutt om etikk og god vitenskapelig
TEKST SILJE PILEBERG ILLUSTRASJON ROBERT NEUBECKER
praksis, ifølge Heidi Østbø Haugen, professor i Kina-studier.
– Forskere må krediteres rettmessig for sine bidrag. Er det uklarheter om forfatter- skap, blir forskningen også mindre pålitelig, fordi det blir vanskeligere for leseren å undersøke og etterprøve resultatene, mener hun.
– Mye står på spill
Ifølge vitenskapsombud Knut W. Ruyter ved Universitetet i Oslo (UiO) er med-
forfatterskap det området han får flest henvendelser om. I flere tilfeller har han meglet. Mye står på spill, for forfatterskap er helt avgjørende for vitenskapelig merit- tering og anerkjennelse, poengterer han.
– Ingen saker er like. Men i nesten alle tilfeller dreier det seg om berettigelse til forfatterskap og strid om det, sier Ruyter.
Konflikter om forfatterskap kan både innebære spørsmål om hvem som skal være forfatter og hvorfor, og hvor i rekke- følgen de ulike bidragsyterne skal stå.
16 FORSKNINGSETIKK | NR. 3 | 2021